Cimera UE-Àfrica

Macron evita una altra insolència a Von der Leyen com el ‘Sofagate’

  • El president francès ha instat el titular d’exteriors a saludar formalment la presidenta de la Unió Europea

Macron evita una altra insolència a Von der Leyen com el ‘Sofagate’

efe

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president francès, Emmanuel Macron, va evitar en la cimera entre la Unió Europea i la Unió Africana una insolència a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a qui el ministre d’Afers Exteriors d’Uganda, Jeje Odongo, va negar una encaixada de mans.

L’enutjós moment es va produir dijous, primer dia de la cimera, quan el ministre ugandès va saludar ràpidament i gairebé imperceptiblement amb el cap Von der Leyen i va passar de llarg, per estrènyer la mà del president del Consell Europeu, Charles Michel, i a continuació la de Macron, en un gest que inevitablement ha evocat el ‘sofagate’.

‘Sofagate’

Notícies relacionades

Llavors, el mes d’abril passat, la presidenta de la Comissió Europea va quedar relegada a un sofà lateral durant la trobada que va mantenir amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, mentre ell i el president del Consell Europeu, Charles Michel, es van asseure a dues cadires en el centre de la sala de la reunió. Les reaccions generades llavors per la passivitat de Michel el van obligar a disculpar-se solemnement després davant la presidenta de la Comissió Europea.

En aquesta ocasió, va intervenir el president francès davant la falta de reacció del president del Consell Europeu, per resoldre la paràlisi de Michel, assenyalant Von der Leyen, amb qui a continuació el titular d’Uganda va intercanviar unes paraules. El ministre d’Uganda va incloure després en el seu compte a Twitter una fotografia en la qual se’l veia durant les salutacions al costat de Macron i Michel, les dues úniques persones que esmentava. «Vaig ser rebut pel president del Consell Europeu i el president de França, Emmanuel Macron», va indicar el ministre en aquest tuit, que va ser esborrat més tard.