Tensió a l’est d’Europa

Zelenski i Biden parlaran per telèfon sobre l’amenaça d’un atac rus

  • El líder ucraïnès reitera les seves crides a la calma i destaca que els anuncis d’un possible atac només juguen a favor de Rússia

Zelenski i Biden parlaran per telèfon sobre l’amenaça d’un atac rus

GINTS IVUSKANS / JIM WATSON

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els presidents d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i dels EUA, Joe Biden, parlaran aquest diumenge per telèfon de l’amenaça d’un atac rus, un dia després que el mandatari nord-americà advertís el líder rus, Vladímir Putin, de «costos severs» si envaeix el país veí.

El portaveu de Zelenski, Sergii Nykyforov, va informar que la trucada tindrà lloc «en les pròximes hores» i girarà entorn de la situació de seguretat i els actuals esforços diplomàtics per aconseguir una desescalada.

Biden també informarà el seu homòleg ucraïnès de la conversa que va mantenir dissabte amb Putin, en què li va transmetre que, si bé els EUA estan preparats per a la via diplomàtica, es troba «igualment preparat» per a escenaris diferents.

Els EUA han advertit que una invasió russa d’Ucraïna, a les fronteres de la qual hi ha desplegades més de 100.000 soldats russos, pot ser imminent, fins i tot la setmana vinent. El mitjà nord-americà ‘Político’ ha publicat que l’Administració Biden ha parlat davant els seus aliats d’un possible atac el dia 16.

Crida a la calma

Zelenski, mentrestant, continua cridant a la calma i demana no sembrar el pànic perquè aquest tipus de declaracions, segons el seu parer, no contribueixen a rebaixar la tensió. Al contrari, considera que només juguen a favor dels intents russos de desestabilitzar el seu país.

En una conversa telefònica mantinguda també aquest diumenge amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, el dirigent ha recordat que Ucraïna viu en aquest estat des del 2014, quan va esclatar la guerra entre els separatistes prorussos recolzats per Moscou i l’Exèrcit al Donbass, i Rússia es va annexionar la península de Crimea.

Fa setmanes que el mandatari ucraïnès demana calma perquè no s’estabilitzi l’economia ucraïnesa i la població no entri en pànic, especialment davant la decisió d’alguns països d’evacuar el personal diplomàtic no essencial i recomanar als seus ciutadans no viatjar a Ucraïna.

Espai aeri obert

A aquesta tensió, qualificada d’«histèria» per Rússia, s’hi ha sumat la preocupació de les aerolínies ucraïneses, després de rebre dissabte una notificació de les companyies d’assegurances més grans del món que deixarien d’assegurar aeronaus per a vols a l’espai aeri ucraïnès en un termini de 48 hores.

Notícies relacionades

El Ministeri d’Infraestructures del país ha emès un comunicat precisant que el seu espai aeri es manté obert després que un avió de la companyia SkyUp que cobria la ruta Madeira-Kíev hagués d’aterrar a Chisinau perquè la propietària de l’avió li va prohibir fer-ho a la capital ucraïnesa enmig d’advertències dels EUA d’un atac rus immediat.

El comunicat destaca que la majoria de les aerolínies continuen operant sense restriccions i que actualment 29 companyies estrangeres operen vols des de 34 països a Ucraïna. La neerladesa KLM va anunciar dissabte que suspenia les seves connexions amb el país eslau fins a nou avís per l’augment de la tensió.