Escalada de tensió

Borrell trasllada a Kíev la voluntat europea d’actuar si pateix un atac rus

El cap de la diplomàcia de la UE truca al ministre d’Exteriors ucraïnès per donar-li el seu recolzament

Borrell trasllada a Kíev la voluntat europea d’actuar si pateix un atac rus

EFE / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha traslladat al ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, la voluntat de la UE d’«actuar» en cas d’«una agressió russa més gran». «Vaig parlar amb Kuleba ahir a la nit sobre els últims esdeveniments respecte a la situació de seguretat actual. La UE i els seus socis estan units en el recolzament a Ucraïna. Serem resoluts i decisius a l’actuar en cas d’una agressió russa més gran», va dir Borrell a través del seu compte a Twitter. «Ens mantenim junts», va afegir el cap de la diplomàcia europea.

En les últimes hores s’han multiplicat els contactes entre els representants de la Unió Europea i els seus socis per abordar la creixent tensió entre Rússia i Ucraïna. La UE i els Estats Units estan coordinant els preparatius per a un paquet de sancions «sòlid i complet», que s’aplicaria «amb rapidesa» en cas d’una agressió militar per part de Rússia, ha indicat la Comissió Europea aquest dissabte.

Notícies relacionades

El tema va ser abordat en una conversa divendres a la nit entre el cap de gabinet de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, Bjoern Seibert, i la vicesecretària d’Estat dels EUA, Wendy Sherman, i en una videoconferència amb l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan. Van discutir en particular «els passos presos per la UE i els EUA per encoratjar Rússia a prioritzar la desescalada, triar el camí de la diplomàcia i abstenir-se de totes les hostilitats». A més, van reiterar que «qualsevol nova agressió russa contra Ucraïna tindria conseqüències massives i durs costos» per a Rússia.

D’altra banda, en la videoconferència amb Sullivan, a part de la coordinació dels preparatius sobre sancions, es van abordar els «passos concrets per recolzar l’economia ucraïnesa» i les accions que s’adoptaran «per preparar-se per a qualsevol interrupció futura del subministrament d’energia a Europa». Divendres la UE va informar que ha decidit permetre al personal «no essencial» de la seva representació diplomàtica a Kíev sortir d’Ucraïna en el context de la tensió generada per l’acumulació de tropes russes a la banda de la frontera d’aquell país.