Tensió al país nord-americà

La protesta anticovid creix al Canadà i Ontario decreta l’estat d’emergència

  • Les manifestacions «il·legals» s’han desenvolupat aquestes últimes dues setmanes

  • ¿Què passa al Canadà? Les cinc claus de les protestes dels camioners antivacunes

La protesta anticovid creix al Canadà i Ontario decreta l’estat d’emergència

EFE/ Andre Pichette

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El primer ministre d’Ontario, epicentre de la protesta contra les mesures sanitàries contra la covid-19 al Canadà, va declarar aquest divendres l’estat d’emergència a la seva província a causa de les manifestacions «il·legals» que es desenvolupen des de fa dues setmanes en protesta per les restriccions per la pandèmia de la covid que van començar a Ottawa i s’han estès a altres zones del país.

L’Abdul és etíop, viu a Ottawa, la capital del Canadà, i, tot i que assegura «respectar el dret de qualsevol a manifestar-se» també creu que el que està passant a la ciutat on es guanya la vida conduint un taxi, amb dificultats des que fa dues setmanes va arribar l’anomenat «comboi de la llibertat» i va bloquejar el centre amb centenars de camions, «no és una protesta, és una ocupació».

L’Abdul no està sol, ni en les seves queixes de com s’està danyant el seu mitjà de subsistència i la vida en aquesta urbs tranquil·la de prop d’un milió d’habitants ni en la seva definició del que està passant. Perquè d’«ocupació il·legal», i fins i tot de ciutat «assetjada» i que ha sigut presa com a «ostatge» ha parlat aquest divendres el ‘premier’ d’Ontario, Doug Ford, a l’anunciar la declaració de l’estat d’emergència per a tota la província.

Drets dels treballadors

«El seu dret de fer una declaració política no pesa més que el dret de centenars de milers de treballadors de guanyar-se la vida, de viure en pau», ha dit Ford al fer l’anunci. En aquest anunci ha avançat l’adopció de noves mesures per mirar d’acabar no només amb l’ocupació del centre d’Ottawa, on l’alcalde ja va declarar fa cinc dies l’emergència, sinó també amb l’acció que estan bloquejant el pont Ambassador que uneix Ontario amb Michigan, un dels punts vitals per al trànsit comercial entre el Canadà i els Estats Units i un dels tres paralitzats totalment o parcialment pels camioners.

Ford ha advertit de «sancions severes» i ha assegurat que hi pot haver multes de fins a 100.000 dòlars i fins a imputacions de delictes que poden portar manifestants a la presó.

Per a alguns a la ciutat, des de polítics de l’oposició a ciutadans corrents, l’acció de Ford és benvinguda però arriba tard. «Mai haurien d’haver deixat que entressin al centre», critica Denis, un resident d’Ottawa, que aquest divendres estava prenent una cervesa i alguna cosa de menjar a The Royal Oak, un dels escassos establiments a prop del Parlament que es mantenen oberts i a la porta del qual un cartell demanant prova de vacunació i identificació dissuadeix d’entrar alguns dels integrants del comboi i els que recolzen les protestes, que és fàcil reconèixer, sense màscara, freqüentment portant en gran o petit banderes del Canadà o amb robes vermelles, i girant-se davant el respectuós missatge. 

Protestes massives

Notícies relacionades

Ni l’anunci de Ford ni les restriccions que segueixen vigents al Canadà semblen, en qualsevol cas, frenar els que han decidit afegir-se a les protestes. Aquestes s’espera que tornin a augmentar aquest cap de setmana a Ottawa, on es mobilitzarà més policia i s’han organitzat marxes de ciutadans cansats del comboi però on també els manifestants prometen arribada de recolzaments i «resistència». 

Tant temps com sigui necessari», es llegeix escrit en lletres blanques al vidre de davant d’un cotxe que s’ha sumat als camions i camionetes i està aparcat, immòbil, al mig d’un carrer al centre d’Ottawa. «Fins al final, fins a la victòria», diu també Luis, un ‘trailero’ guatemalenc que va arribar el mateix dia que va començar la protesta, té el seu camió fix davant el Parlament i assegura estar «lluitant no contra la vacuna, sinó contra els mandats». «Estic convençut que guanyarem aquesta batalla», diu. El pols es manté.

Temes:

Canadà