Crisi a l’Europa de l’Est

Macron va rebutjar fer-se una prova covid a Rússia per por del robatori de l’ADN

  • La negativa del president francès va portar el Kremlin a utilitzar la llarga taula de sis metres

Macron va rebutjar fer-se una prova covid a Rússia per por del robatori de l’ADN

REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Reuters

La llarga taula de sis metres de longitud que separava Emmanuel Macron, president de França, i Vladímir Putin, el seu homòleg rus, dilluns passat en la reunió entre els dos va ser objecte de debat i semblava simbolitzar la distància entre les seves postures en la crisi entre Rússia i Ucraïna. No obstant, la separació tenia, almenys en part, relació amb el coronavirus.

Malgrat les peticions del Kremlin, Macron va rebutjar fer-se una prova covid a Rússia, per por del robatori del seu ADN, segons han informat dues fonts pròximes al president francès a Reuters.

Aquests dos informadors apunten que el Kremlin li va oferir dues alternatives a Macron: acceptar una PCR realitzada per les autoritats russes i tenir més proximitat física amb Putin o rebutjar la prova i complir un distanciament social més estricte. El president francès va escollir la segona opció, cosa que el va portar a una tenir taula de sis metres de distància amb el mandatari rus.

«No interfereix amb les negociacions»

«Sabíem molt bé que significava que no hi hauria encaixada i que hi hauria una llarga taula. Però no podíem acceptar que posessin les seves mans en l’ADN del president», va afirmar una de les fonts a Reuters, amb referència a les preocupacions per la seguretat si al líder francès li feien la prova els doctors russos.

El portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov, ha confirmat aquest divendres que Macron va rebutjar el test, una cosa a què Rússia no va posar problemes, tot i que significava una distància de sis metres per protegir la salut de Putin. «No hi ha res polític en això, no interfereix amb les negociacions en cap sentit», ha afegit.

Una segona font de l’entorn de Macron va explicar que el president es va fer una PCR a França abans d’iniciar el viatge i un test d’antígens, realitzat pel seu propi doctor, a l’arribar a Rússia. «Els russos ens van dir que havien de mantenir Putin en una bombolla sanitària estricta», va precisar.

Protocol inacceptable

L’oficina de Macron va remarcar que el protocol sanitari rus no els va semblar «ni acceptable ni compatible amb les limitacions d’agenda», amb referència al temps que hauria requerit esperar els resultats de la PCR.

Notícies relacionades

Preguntats sobre la possibilitat del robatori de l’ADN, l’oficina del mandatari francès va recalcar: «El president té metges que defineixen amb ell les regles que són acceptables o no quant al seu propi protocol de salut».

Dijous, tres dies després de la reunió amb distància social de Macron i Putin, el líder rus va rebre el president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev. En la trobada, el rus i el kazakh es van donar la mà i es van asseure a prop, apartats únicament per una petita taula de cafè.