El 2021

Les «estafes amoroses» es disparen als Estats Units

  • Les estafes mitjançant falses relacions ‘online’ al país nord-americà baten rècords amb 547 milions de dòlars

37609024 59

37609024 59

2
Es llegeix en minuts
EFE

Les estafes perpetrades per falsos enamorats als Estats Units el 2021 van arribar a la xifra de 547 milions de dòlars, va informar aquest dijous la Comissió Federal de Comerç d’aquest país (FTC, segons les seves sigles en anglès), que va qualificar aquesta quantitat de «rècord». «Les cites en línia poden ser una excel·lent manera de trobar un amor durador, o fins i tot la pròxima aventura. Però els informes rebuts per la FTC suggereixen que també representen una oportunitat per als estafadors», assegura aquest organisme federal en un comunicat.

Adverteix que cada any els amants estafadors extreuen més diners de les víctimes enamorades, fins al punt que el 2021 la suma total va ser més de tres vegades més que la registrada el 2017, quan els Romeus i Julietes de cartró pedra van robar el cor i 87 milions a ciutadans dels EUA. D’altra banda, el 2020 els nord-americans estafats van denunciar el pagament de 307 milions de dòlars, un 80% menys que el 2021. Com a mitjana, les víctimes d’entre 18 i 29 anys van pagar uns 750 dòlars de mitjana, mentre que les persones de més de 70 van ser les que més diners van perdre, una mitjana de 9.000 dòlars cada una.

L’organisme apunta que els «estafadors romàntics són mestres de la disfressa» i solen crear falsos perfils a internet amb fotos atractives elegides a la xarxa, tot i que, en ocasions, també arriben a assumir identitats de gent real. Abans de contactar amb les víctimes n’estudien els perfils per poder fingir interessos comuns, i una altra de les característiques que els distingeixen és que els detalls que comparteixen sobre ells mateixos solen incorporar excuses per no poder concertar una cita en persona, com fingir que treballen en un altre país, a l’Exèrcit o en una plataforma petrolífera.

Notícies relacionades

El mitjà utilitzat per aquests professionals del reclam per acostar-se a les víctimes sol ser tant les aplicacions de cites com missatges directes a través de diferents xarxes socials. De fet, un terç de les persones que el 2021 van assegurar haver patit aquest tipus d’estafa va revelar que va ser contactat per Facebook o Instagram. Una vegada que s’han assegurat la confiança de les víctimes, és quan arriba el moment de demanar-los diners, que solen ser o bé per superar una crisi financera o per sufragar suposades despeses sanitàries. Les seves històries poden involucrar un nen malalt o la impossibilitat d’obtenir diners temporalment per diferents raons. També és clàssica la sol·licitud d’ajuda per cobrar una herència o la necessitat urgent de fons per tancar un important negoci. «Les persones que van perdre diners amb un estafador romàntic sovint informen que envien diners repetidament perquè creuen que estan ajudant algú a qui importen. Però tot és mentida», diu la FTC.

El 2021, es va registrar un considerable augment de les estafes en criptomonedes, a les quals els estafadors van atraure les víctimes oferint-los inversions en aquest tipus de moneda. En total, 139 dels 547 milions de dòlars van ser pagats en criptomonedes, cinc vegades més que l’any anterior.