Relació virtual

Un fals militar dels EUA enamora i estafa més de 100.000 euros a una dona de Lleida

Els Mossos alerten de la tornada d’aquesta estafa, que busca amistats a través de les xarxes

Un fals militar dels EUA enamora i estafa més de 100.000 euros a una dona de Lleida
2
Es llegeix en minuts

Els Mossos alertdn de la tornada a la xarxa de l’estafa coneguda amb el nom de fals militar o fals enamorat virtual, després de rebre una nova denúncia a Lleida aquest cap de setmana. En aquest nou cas, fa uns mesos la víctima va rebre una sol·licitud d’amistat a les xarxes socials (Facebook) d’un presumpte general de l’Exèrcit dels EUA, amb nacionalitat espanyola, que estava en missió humanitària a l’Afganistan.

Després d’uns primers contactes per la xarxa social, van continuar el contacte en altres aplicacions de missatgeria instantània. Tot i que no van parlar mai per telèfon, la relació va anar a més i ell li va plantejar la voluntat de deixar-ho tot per iniciar una relació.

L’estafador li va explicar que no es podia donar de baixa de l’Exèrcit anticipadament i que, per poder fer-ho, havia de pagar una indemnització. Segons li va dir, tenia molts diners estalviats en una caixa de seguretat d’un aeroport d’Alemanya, però només en podia disposar si els recollia presencialment.

Amb aquesta argúcia li va demanar que pagués ella la indemnització per retrobar-se presencialment. Li va explicar que havia de fer-ho per transferència a un presumpte compte bancari de l’ONU i que, a l’arribar, ja podria retirar els diners i compensar-la.

Va començar a sospitar

A principis de març, la víctima va fer un primer pagament de 1.500 € per uns presumptes tràmits inicials i en va seguir fent d’altres de diverses quantitats, la majoria, de 15.000 €, i un de 50.000 €, fins a pagar 118.000 euros en total.

A finals d’abril, amb moltes sospites, va fer gestions per comprovar si era víctima d’un engany, va descarregar-se la fotografia del perfil de la xarxa social del presumpte militar i va fer investigació en imatges. Va comprovar que la mateixa fotografia era utilitzada en altres perfils.

Aquesta estafa és la coneguda com la del ‘fals militar’ o ‘fals enamorat virtual’. Les víctimes són contactades a través de les xarxes socials per persones que diuen trobar-se en un país llunyà. El presumpte enamorat es presenta com a militar en missió humanitària, treballador d’una oenagé o un tècnic especialitzat en una destinació de llarga durada.

Habilitat entabanadora

Utilitzant l’enginyeria social, els estafadors detecten per les xarxes les possibles víctimes i, abans de fer el primer contacte, aconsegueixen que els acceptin alguna amistat comuna per fer confiança.

Aquest contacte inicial, gràcies a l’habilitat entabanadora i perícia dels estafadors, continua evolucionant fins a generar-se una relació virtual amorosa. Aconseguida la vinculació emocional, arriba un moment que planteja poder venir i conviure junts.

Notícies relacionades

Durant la relació virtual, l’estafador manifesta que té molts diners, però per un impediment no pot disposar-ne immediatament, per això demana a la víctima un avanç econòmic. Aquests diners poden ser, entre altres excuses, pel bitllet d’avió, despeses mèdiques, per pagar la indemnització d’una jubilació anticipada o per pagar aranzels.

Els Mossos recomanen que, davant la mínima sospita, recopilin la màxima informació del perfil de l’usuari i presentin una denúncia a qualsevol comissaria. A més, mai s’ha de fer cap pagament ni transferència bancària a persones desconegudes.