Crisi sanitària global

Trudeau acusa els manifestants antivacunes de «bloquejar» la democràcia

La ciutat d’Ottawa contínua paralitzada per les protestes dels camioners per les mesures contra la covid

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats canadenques continuen treballant per controlar una protesta de camioners que estan contra les restriccions imposades en el marc de la pandèmia, una aturada que paralitza la capital des de fa dies i amenaça amb convertir-se en una veritable crisi política per al primer ministre, Justin Trudeau, que va exigir el cessament immediat de les mobilitzacions. El ‘premier’ ha acusat els antivacunes i grups radical –que des de fa 10 dies ocupen els carrers que envolten el Parlament canadenc– de «bloquejar» la democràcia.

L’alcalde d’Ottawa, Jim Watson, va apressar el Govern federal a nomenar un mediador per dialogar amb els manifestants i trobar una via per desactivar les protestes que irriten els residents pels incessants xiulets, fum de camions i problemes de trànsit.

Diumenge, Watson va declarar l’estat d’emergència a la ciutat amb l’argument que les protestes estaven «fora de control» i dilluns va demanar reforços a l’Estat federal per posar fi al «setge» advocant per l’enviament de 1.800 policies addicionals.

«S’ha d’acabar»

Segons estimacions de les autoritats, entre 400 i 500 camions continuaven bloquejant dilluns el centre de la ciutat. «Això s’ha d’acabar», va reclamar taxativament Justin Trudeau dilluns, quan va reprendre l’activitat a la Cambra dels Comuns després d’una setmana d’aïllament per contagi de covid.

«¡Aquesta pandèmia ha sigut una merda per a tots els canadencs! Però saben que l’única sortida és continuar escoltant la ciència», va dir, visiblement irritat per les protestes. La situació va fer que el Parlament convoqués una reunió urgent de debat en la jornada per avaluar els passos a seguir. «El Govern federal respondrà», va prometre Trudeau a la nit.

Les manifestacions del «Comboi de la llibertat» les van iniciar el 29 de gener a l’oest del Canadà camioners enfurismats pels requisits de vacunes imposats quan creuen la frontera entre els Estats Units i el Canadà, però després van derivar en més protestes contra les restriccions imposades pel govern de Trudeau per frenar la pandèmia.

Entre les ciutats que han registrat manifestacions durant el cap de setmana passat hi ha Toronto, Winnipeg i el Quebec.

Oberts a negociar

Una de les portaveus dels manifestants, Tamara Lich, va dir dilluns que els activistes estan disposats a negociar amb el Govern per buscar una sortida a la crisi, però van insistir que les restriccions s’han de reduir. «Ara estem intentant posar-nos en contacte amb totes les parts a nivell federal per poder organitzar una reunió», va afirmar durant un esdeveniment transmès a YouTube. «Perquè puguem començar els diàlegs i avançar, feu que aixequin les restriccions i mandats, restaureu els drets i llibertats dels canadencs», va acotar.

Notícies relacionades

Davant les crítiques que està rebent per permetre que el centre de la capital estigui bloquejat i els comerços tancats, la policia d’Ottawa va anunciar diumenge noves mesures per controlar les protestes, entre les quals hi ha la prohibició de portar combustible i altres subministraments als manifestants. Diverses persones han sigut arrestades o multades i diversos vehicles van ser confiscats.

Trudeau, que va estar en quarantena després de sortir positiu en covid la setmana passada, va descartar dijous la possibilitat de desplegar l’Exèrcit per dispersar els manifestants, «de moment».