Crisi sanitària global

Ottawa decreta l’estat d’emergència per les protestes contra les mesures covid

Camioners i manifestants van paralitzar el centre de la ciutat per expressar la seva oposició a les mesures sanitàries

Ottawa decreta l’estat d’emergència per les protestes contra les mesures covid

REUTERS / PATRICK DOYLE

2
Es llegeix en minuts

L’alcalde d’Ottawa ha declarat l’«estat d’emergència» a la capital canadenca, al considerar que la situació a la ciutat està «fora de control», paralitzada des de fa més d’una setmana per opositors a les mesures sanitàries. Les protestes, que van començar a Ottawa el dissabte 29, es van estendre aquest cap de setmana a altres grans ciutats canadenques mentre que diumenge desenes de camions i manifestants mantenien paralitzat el centre de la capital

La decisió de l’alcalde, Jim Watson, «reflecteix el greu perill i l’amenaça a la seguretat dels residents que representen les protestes en curs i remarca la necessitat de recolzament d’altres jurisdiccions i àmbits de Govern», va explicar l’ajuntament en un comunicat. Va afirmar que la mesura «també ofereix més flexibilitat dins de l’administració municipal per permetre que la ciutat d’Ottawa administri la continuïtat comercial per oferir serveis essencials» a residents.

L’alcalde va declarar a una ràdio local que «la situació està actualment fora de control, perquè els manifestants imposen la seva llei». Els manifestants «són molts més que els nostres policies», va sentenciar. «Estem perdent la batalla», va admetre l’alcalde [...], hem de recuperar la ciutat», va remarcar. Watson va considerar «inacceptable» el comportament dels manifestants que bloquegen carrers i els camioners que no deixen de fer sonar les botzines.

«Comboi de la llibertat»

El moviment, anomenat Comboi de la Llibertat, apuntava inicialment contra la decisió d’obligar els camioners a estar vacunats contra la covid per poder travessar la frontera amb els Estats Units. La protesta es va transformar després en una mobilització contra totes les mesures sanitàries i contra el mateix Govern del primer ministre, Justin Trudeau. Els manifestants ja van expressar que es proposen seguir al carrer fins que s’aixequin totes les restriccions sanitàries.

Moviments similars, però a menor escala, es van donar dissabte en algunes de les principals ciutats canadenques com Toronto, el Quebec o Winnipeg, i van continuar diumenge especialment al Quebec. Al matí, els organitzadors del moviment a Ottawa van anunciar com un «gest de bona voluntat» la seva intenció d’aturar els concerts de trompetes algunes hores de diumenge per respectar el «Dia del Senyor».

Notícies relacionades

La policia d’Ottawa, criticada per no haver pogut evitar la paralització del centre de la capital, va anunciar per la seva banda la seva intenció d’impedir el proveïment dels manifestants, en particular, de combustible. «Qualsevol que intenti oferir recolzament material als manifestants corre el risc de ser arrestat. Aquesta mesura ja està vigent», va advertir diumenge en una publicació de Twitter. Després d’aquest anunci, va indicar a la nit que havia fet «alguns arrestos».

El cap de Policia d’Ottawa, Peter Sloly, va lamentar no tenir prou mitjans per posar fi al que va qualificar d’«estat de setge» i va demanar «recursos suplementaris». Els residents d’Ottawa, desesperats pel caos, van iniciar una demanda col·lectiva per uns 10 milions de dòlars canadencs (uns 7,8 milions de dòlars) contra els organitzadors.

Temes:

Canadà