Crisi sanitària global

Protestes a Nova Zelanda contra les mesures sanitàries per la covid

Els manifestants s’han inspirat en les reclamacions del moviment al Canadà

Protestes a Nova Zelanda contra les mesures sanitàries per la covid
1
Es llegeix en minuts

Inspirat en el moviment contra les mesures sanitàries que té paralitzada la ciutat canadenca d’Ottawa, una caravana de camions i cases rodadores va bloquejar dimarts els carrers veïns al Parlament de Nueva Zelanda. Amb pancartes lluint llegendes com ara Torneu-nos la nostra llibertat i Coerció no és consentiment, centenars de vehicles es van estacionar als carrers al voltant de la seu parlamentària a Wellington, la capital neozelandesa.

Centenars de vehicles més van recórrer el centre la ciutat fent sonar el clàxon mentre més de 1.000 manifestants a peu escoltaven discursos contra les restriccions. Stu Main, un manifestant resident de Wellington, va dir que els que protesten senten que les seves preocupacions sobre l’erosió dels seus drets civils no estan sent escoltades pel Govern. «Jo estic vacunat, però soc contrari a obligar la gent a vacunar-se», va declarar a l’AFP. La manifestació es va fer pacíficament i la policia no va reportar detinguts o incidents.

La primera ministra, Jacinda Ardern, va indicar que no entrarà en discussions amb els participants de la caravana, i va assegurar que la majoria dels neozelandesos recolzen el programa de vacunació del Govern.

Ardern va declarar a Radio New Zealand que «96% dels neozelandesos s’han vacunat, cosa que ens permet viure amb menys restriccions atesa la protecció addicional que ens dona».

Notícies relacionades

La vacunació anticovid és obligatòria per a treballadors de certs sectors a Nova Zelanda, tals com salut, policia, educació i defensa. El país oceànic també disposa d’un sistema de passi que permet a les persones vacunades accedir a restaurants, esdeveniments esportius i serveis religiosos.

Alguns dels manifestants que van desfilar a Wellington van portar banderes del Canadà en recolzament als manifestants contra les dures restriccions sanitàries vigents en aquest país.