Violència sexual

El primer ministre d’Austràlia demana perdó a les dones pels casos d’abusos al Parlament

El ‘premier’ reconeix que moltes denúncies es van silenciar per la por de les negatives conseqüències electorals

El primer ministre d’Austràlia demana perdó a les dones pels casos d’abusos al Parlament
3
Es llegeix en minuts

El primer ministre australià, Scott Morrison, ha demanat perdó aquest dimarts a les dones víctimes d’assetjament, maltractaments i agressions sexuals al Parlament i ha reconegut que moltes denúncies van ser silenciades per la por de les conseqüències electorals.

Morrison, durant un discurs al Parlament, ha expressat les seves disculpes en presència de Brittany Higgings, l’exassessora del Partit Liberal que va denunciar l’any passat haver sigut violada a la seu del Parlament, cosa que va provocar que altres dones s’atrevissin també a presentar més denúncies.

En concret, el primer ministre australià ha destacat sobre Higgings que «ella va tenir el valor de parlar, i per això estemaquí». «Lamentem totes aquestes coses i, al fer-ho, cadascun de nosaltres assumeix la responsabilitat d’un canvi», ha apuntat Morrison, del Partit Liberal.

Més assalts o tocaments

Les disculpes de Morrison, amb les del líder de l’oposició, el laborista Anthony Albanese, i les dues cambres del Parlament, es donen en resposta a les 28 recomanacions emeses el novembre passat per la comissionada de Discriminació Sexual, Kate Jenkins, que va liderar una investigació sobre la cultura laboral a la seu del legislatiu.

La investigació independent va ser ordenada el març passat pel Govern de Morrison arran de la denúncia de Higgins sobre la violació que va patir el 2019 per part d’un antic company de feina a l’oficina de la llavors titular d’Indústries de la Defensa, Linda Reynolds, al Parlament de Canberra.

La denúncia de Higgins, que a més es va queixar de com els seus ocupadors van abordar el cas, va motivar tres dones més a revelar que van ser víctimes d’assalts o tocaments indeguts per part del mateix home, que actualment és processat pels presumptes delictes.

«Treure a la llum» els autors

Així mateix, les denúncies van provocar fortes crítiques contra el Govern de Morrison per la seva gestió del cas, una marxa massiva en què va participar Higgins per reclamar més protecció de les dones al Parlament, així com el cessament al capdavant de la cartera de Defensa de Reynolds per haver titllat de «vaca mentidera» l’exassessora.

«Hem mirat de silenciar les queixes vàlides i justes de la gent perquè regnava la por de les conseqüències electorals. Ho sento. Ho sentim», ha admès Morrison, que ha promès «treure a la llum» els autors d’aquestes agressions al Parlament.

Higgins, que es va convertir en una icona de les reivindicacions de les dones, ha format part d’un reduït grup que ha estat a la sessió parlamentària i s’ha assegut a la galeria del Parlament de Canberra, amb restriccions per la covid. A més, ha estat present a la galeria parlamentària una altra exassessora governamental, Rachelle Miller, que assegura haver sigut víctima de maltractament verbal i en una ocasió físic per part de l’exministre d’Educació Alan Tudge.

Cultura laboral tòxica

Tudge, que prèviament va mantenir una relació extramarital amb Miller, nega aquesta denúncia, tot i que s’ha apartat del càrrec mentre s’investiguen aquests fets, en uns moments crucials per al Govern de Morrison de cara als comicis d’aquest any, en què busca la reelecció.

Miller ha declarat a la cadena pública australiana ABC que s’ha sentit «reivindicada per les disculpes presentades» al Parlament perquè «per fi es reconeixia» el que havia denunciat des de fa temps: «Aquesta cultura és inacceptable».

La investigació de Jenkins va revelar l’existència d’una cultura laboral tòxica al Parlament dominada pels homes, així com sistemàtics abusos de poder, explotació, assetjament i agressions, incloses sexuals, principalment contra les dones.

«Història inacceptable d’abús»

Notícies relacionades

Segons l’informe presentat a finals de novembre passat, el 51% dels treballadors del Parlament van experimentar almenys un incident d’abús o assetjament sexual, així com un intent de violació o assalt sexual consumat.

«No podem desfer el que està fet, però si en tenim la voluntat, podrem trencar aquest cicle d’una vegada per totes», ha dit en el seu discurs el líder laborista, mentre el Parlament ha promès «establir els estàndards que regeixin a la nació» per reparar una «història inacceptable d’abús, assetjament i assalt sexual en els llocs de treball del Parlament d’Austràlia».