Investigació en curs

Un nou escàndol d’espionatge amb Pegasus sacseja Israel

  • El Ministeri de Seguretat Pública ha llançat una investigació contra el suposat pirateig i espionatge dels telèfons de personalitats públiques per part de la policia

  • Els objectius van des de directors generals dels ministeris, alcaldes, líders de protestes o periodistes fins al fill petit de Netanyahu i alguns dels seus assessors

Un nou escàndol d’espionatge amb Pegasus sacseja Israel

MENAHEM KAHANA

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Nou escàndol d’espionatge de Pegasus. Aquesta vegada, el polèmic ‘software’ israelià d’espionatge ha provocat un «terratrèmol» a casa. La policia hauria estat seguint i escoltant diverses personalitats públiques, entre les quals destaca el fill de Netanyahu i membres del seu cercle més íntim, segons el diari Calcalist. «Els informes sobre Pegasus, si són certs, són molt seriosos», ha afirmat el primer ministre, Naftali Bennett. El Ministeri de Seguretat Pública, encarregat de la supervisió de la força policial d’Israel, ja ho està investigant.

Directors generals dels ministeris, alcaldes, líders de protestes, activistes, periodistes i fins i tot un testimoni en un dels casos de corrupció contra l’exmandatari Benjamin Netanyahu figuren entre els objectius del ‘software’. «Aquesta eina [Pegasus] i d’altres similars són importants en la lluita contra el terrorisme i els delictes greus, però no estaven destinades a ser utilitzades en campanyes de phishing dirigides al públic o els funcionaris israelians, per la qual cosa necessitem entendre exactament què va passar», ha apuntat Bennett en un comunicat.

Omer Barlev, ministre de Seguretat Pública, ha anunciat la formació d’una comissió d’investigació del Govern per «investigar en profunditat la violació dels drets civils i la privacitat en els anys en qüestió». El laborista ha afirmat que les suposades violacions semblen haver sigut realitzades per exfuncionaris en governs anteriors. Segons les informacions de Calcalist, la recopilació d’informació dels seus telèfons va tenir lloc quan Roni Alsheikh dirigia la força policial entre el 2015 i el 2018.

Sense permís de Justícia

Poc ha tardat Netanyahu a reaccionar als informes que arriben fins al si de casa seva. El telèfon del seu fill petit, Avner, hauria sigut espiat. «És un dia fosc per a la democràcia israeliana», ha dit el líder del Likud a la Knesset, el Parlament israelià. També ha instat els diputats de tots els partits a indagar en l’ús indegut del ‘software’ després que les revelacions apuntessin a alguns dels seus assessors. Segons els informes, la policia no tenia una ordre judicial que li permetés portar a terme l’espionatge. 

Al seu torn, el Ministeri de Justícia ha afirmat que mai va aprovar l’ús policial de Pegasus per recollir dades. Només va donar permís a Pegasus, del grup NSO, per a les escoltes telefòniques, no per a les altres funcions del ‘software’ que acaben infectant els mòbils. Amb Pegasus dins, els telèfons es converteixen en micròfons i càmeres de vigilància per llegir missatges i tenir accés a tota la informació sobre els seus amos. La fiscalia estatal d’Israel sospita que la policia no va entregar tota la informació.

«Un terratrèmol»

Notícies relacionades

Aquest ‘software’, a més, ha servit com a eina per a l’assetjament i la persecució de la dissidència en règims dictatorials. Una investigació de The New York Times va revelar que el Govern de Netanyahu havia utilitzat la venda de Pegasus per obtenir favors polítics de països estrangers, però Netanyahu ho va negar. També va revelar que l’Executiu dels Estats Units va comprar el ‘software’ espia abans que Biden prohibís l’empresa NSO fa uns mesos.

Després de mesos d’escàndols a l’estranger sota l’ombra de Pegasus, el problema arriba a palau. «No puc creure que aquest sigui el meu país», ha dit sorpresa la ministra de l’Interior, Ayelet Shaked. «Si aquestes coses són correctes, llavors estem parlant d’un terratrèmol, actes que s’ajusten a règims foscos del segle anterior als quals no ens hem d’assemblar», ha afegit. Fa unes setmanes, es va descobrir que feia anys que la policia israeliana espiava la seva població sense cap ordre judicial a través dels seus telèfons gràcies a Pegasus. Però llavors, amb prou feines hi va haver enrenou a la Knesset.