Vigilància massiva

Dimiteix el president d’NSO, fabricant del programa Pegasus que va espiar líders internacionals

  • El ‘software’ israelià ha sigut utilitzat per governs de tot el món per perseguir activistes i opositors, inclosos líders independentistes catalans

  • Una investigació va destapar que la policia israeliana va utilitzar el programa per rastrejar il·legalment els mòbils de crítics contra el llavors primer ministre Netanyahu

Dimiteix el president d’NSO, fabricant del programa Pegasus que va espiar líders internacionals
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant els dos últims anys el nom ‘Pegasus’ ha passat d’estar vinculat a la mitologia grega a copar titulars per múltiples violacions de la privacitat. I és que aquest és el nom d’un controvertit programa d’espionatge que ha sigut utilitzat per governs de tot el món per vigilar i perseguir crítics i opositors.

‘Pegasus’ és el producte estrella de la firma israeliana NSO Group i el seu president, Asher Levy, ha oficialitzat aquest dimarts la seva dimissió, un adeu que arriba després de mesos de turbulències i una setmana després que una investigació periodística a Israel destapés que la policia va utilitzar aquest ‘software’ per punxar i rastrejar, sense ordre judicial, els telèfons mòbils de ciutadans, activistes i exfuncionaris contraris al llavors primer ministre, l’ultraconservador Benjamin Netanyahu. La policia també hauria vigilat de prop un polític d’alt rang del qual es desconeix la identitat.

Levy ha assegurat que «no existeix connexió entre l’acabament del meu càrrec i les publicacions recents» sobre el perpetu escàndol en el qual hi ha embolicada NSO Group. «Qualsevol intent de presentar aquest moviment com una renúncia al resultat d’aquesta publicació és completament fals», ha apuntat. La seva renúncia respondria al canvi de propietat de l’empresa, que l’agost de l’any passat va passar de pertànyer de la Fundació Novelpina al Fons BRG. Els últims cinc mesos Levy s’hauria mantingut com a president de la firma «fins que s’ha designat un reemplaçament».

Espionatge internacional

Més enllà de si la dimissió de Levy respon o no a l’escàndol provocat per l’ús de ‘Pegasus’ a Israel, l’empresa fabricant d’aquest programari espia no para d’acumular problemes a tot el món per les revelacions del seu ús, contractat per fins a 45 governs. El juliol del 2020 una investigació va destapar que aquest programa va ser utilitzat a Espanya per penetrar il·legalment els telèfons de diversos líders independentistes catalans, entre ells el llavors president del Parlament, Roger Torrent, o la diputad de la CUP Anna Gabriel. NSO ha reiterat que ven ‘Pegasus’ «exclusivament» a governs.

No obstant, l’escàndol va molt més enllà. En la llista de potencials víctimes d’aquest programa espia hi hauria uns 50.000 números de telèfons, entre els quals figuren els de fins a 14 caps d’Estat, entre ells el president francès Emmanuel Macron. El rei del Marroc, els primers ministres del Pakistan, Egipte i el Marroc i una quinzena de membres de l’executiu francès serien també en aquesta llista negra.

Notícies relacionades

El 2018, el règim de l’Aràbia Saudita va utilitzar aquest programari espia per colar-se al mòbil personal de Jeff Bezos, propietari d’Amazon i del Washington Post, diari per al qual treballava el periodista saudita Jamal Khashoggi, que va acabar sent torturat, executat i cremat per emissaris de Riad.

El 4 de novembre passat els Estats Units van posar NSO en la seva llista negra després de detectar que ‘Pegasus’ va ser utilitzada per espiar personal diplomàtic nord-americà. Amb això, l’administració de Joe Biden prohibeix a les seves empreses nacionals negociar amb la firma israeliana sense autoritzacions especials. Israel va respondre endurint el control de les seves exportacions cibernètiques.