Crisi a l’est d’Europa

Macron apressa Putin a iniciar la desescalada a Ucraïna

El president francès viatja a Moscou i Kíev per destensar la sitaució

Macron apressa Putin a iniciar la desescalada a Ucraïna

REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, ha dit aquest dilluns durant una trobada al Kremlin amb el seu homòleg rus Vladímir Putin que desitja «iniciar una desescalada» de la crisi a Ucraïna, uns esforços que Rússia va agrair. «El nostre continent està avui en una situació molt crítica, cosa que ens obliga a ser extremadament responsables», ha afirmat Macron, assegut a un extrem d’una llarga taula blanca al saló del Kremlin i separat diversos metres de Putin.

El dirigent francès, el país del qual ocupa la presidència rotativa de la Unió Europea (UE), és el primer líder occidental d’alt perfil que es reuneix amb el president rus des de l’augment de la tensió entre Rússia i Ucraïna al desembre. Aquest dimarts, es reunirà a Kíev amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski.

La presumpta invasió

Notícies relacionades

Els Estats Units afirmen que Moscou té apostats 110.000 efectius a prop de la frontera amb Ucraïna i que està encaminat a sumar 150.000 soldats per llançar una invasió a mitjans de febrer. Moscou desmenteix que vulgui envair el seu veí, però assenyala que vol garanties de seguretat per desescalar les tensions. Aquesta garantia és un compromís escrit de l’OTAN que no integrarà Ucraïna com a membre.

«La discussió pot iniciar una desescalada, cap a on volem anar», ha afirmat Macron. Per la seva banda, Vladímir Putin, que va saludar els esforços francesos, va assegurar tenir «la mateixa inquietud relacionada amb el que passa amb la seguretat a Europa».