Relació tempestuosa

Rwanda reobre la frontera amb Uganda després de tres anys

  • L’obertura implica habilitar la ruta comercial que connecta els dos països amb Kenya, Burundi i la República Democràtica del Congo

Rwanda reobre la frontera amb Uganda després de tres anys
2
Es llegeix en minuts
Reuters

Rwanda ha tornat a obrir la frontera amb Uganda aquest dilluns després de tres anys de tancament, mentre que les tensions entre els dos països centreafricans ressorgeixen per acusacions d’espionatge i recolzament a dissidents. Rwanda ha acusat Uganda en diverses ocasions de col·laborar amb els rebels que planegen tombar el Govern a Kigali mentre que Kampala acusa Rwanda de portar a terme accions il·legals d’espionatge en territori veí.

A través d’un tuit publicat divendres passat, el ministre d’Afers Exteriors de Rwanda va declarar que el seu país tornaria a obrir la frontera comuna el 31 de gener. «Som conscients que hi ha un procés per resoldre els problemes elevats per Rwanda, així com compromisos del Govern d’Uganda a aixecar els obstacles restants», va afirmar el polític en el comunicat.

La frontera estava tancada des de l’any 2019, cosa que ha perjudicat enormement els processos comercials entre els dos països. Respecte a comerç exterior, Rwanda compta amb un corredor per al transport de béns que neix al port de Mombasa, situat a la costa de l’Oceà Índic, i travessa Kenya i Uganda. La mateixa ruta també connecta Rwanda amb Burundi i la República Democràtica del Congo. D’un temps ençà, les relacions entre Rwanda i Uganda s’han vist deteriorades fonamentalment a causa de desavinences en matèria de seguretat i política derivades de les relacions històriques entre els dos territoris. El màxim mandatari de Rwanda, Paul Kagame, va créixer a Uganda i va participar, com a membre de la guerrilla, en els aldarulls que van portar al poder el president d’Uganda, Yoweri Museveni.

Minvats per la pandèmia

Notícies relacionades

Després de la decisió de reobrir la frontera, va tenir lloc una reunió a Kigali entre Kagame i el fill de Mouseveni, Muhoozi Kainerugaba, que actualment ostenta el càrrec de general de les Forces Armades. Kainerugaba compta amb el recolzament de gran part de la població del país i molts pensen que ja està preparat per assumir el càrrec que fins ara havia sigut ocupat pel seu pare.

La restauració de les relacions comercials a la frontera entre els dos països és un punt essencial de cara a recuperar la fluïdesa de les seves economies, que tant van ser minvades amb l’arribada de la pandèmia i les restriccions. Tant Rwanda com Uganda són membres del grup comercial Comunitat Africana Oriental, amb Kenya, Tanzània, Burundi i el Sudan del Sud.