Rècord des de l’ensorrament de l’URSS

Rússia va perdre un milió d’habitants l’any passat, la majoria per covid

Rússia va perdre un milió d’habitants l’any passat, la majoria per covid
1
Es llegeix en minuts

La població russa va registrar un retrocés de més d’un milió d’habitants el 2021, un rècord des de l’ensorrament de la Unió Soviètica, particularment impactada per la pandèmia de coronavirus, va informar aquest divendres l’agència oficial d’estadístiques Rosstat.

L’any passat, el país va perdre 1,04 milions d’habitants, davant 688.700 el 2020, principalment a causa d’un augment de la mortalitat de 15,1%, mentre que la natalitat no va tenir un retrocés important, va precisar Rosstat.

El causant principal d’aquesta mortalitat va ser la covid-19, que entre el 2020 i el 2021 va estar relacionat amb la defunció de 660.000 persones. Les xifres de Rosstat solen ser molt superiors a les del govern, el balanç del qual és de 329.443 morts per coronavirus.

Rússia es va enfrontar a la pandèmia amb una campanya de vacunació lenta, gairebé cap mesura de confinament i ignorant les mesures sanitàries recomanades, com l’ús de mascaretes en els transports públics.

Crisi demogràfica

Les dades divulgades aquest divendres mostren la dificultat del president Vladímir Putin de revertir una crisi demogràfica en la qual Rússia està sumida des de fa tres dècades.

Notícies relacionades

La generació que va enfrontar la debacle econòmica, social i moral consecutiva a l’ensorrament de la Unió Soviètica fa 30 anys és la qual està actualment en edat de procrear, però no mostra cap entusiasme a fer-ho.

La taxa de fecunditat a Rússia és actualment d’1,5 fills per dona, molt per sota del 2,1 necessari per garantir la renovació demogràfica.

Temes:

Rússia