Pandèmia a la Federació Russa

Rússia bat, dia rere dia, la seva marca de noves infeccions per Covid

El ministre de Sanitat demana als metges jubilats que tornin als seus llocs de treball, i en algunes regions els hospitals només tracten pacients de Covid-19

Rússia bat, dia rere dia, la seva marca de noves infeccions per Covid

VLADIMIR SIMICEK / AFP

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Morts que ronden o superen el miler diaris. Contagis que per cinquè dia consecutiu baten rècords des de l’inici de la pandèmia de Covid -19. Rússia continua presentant catastròfics números epidemiològics en comparació amb la immensa majoria de països occidentals, malgrat ser un dels primers països a dotar-se d’una vacuna efectiva contra la malaltia. En les últimes 24 hores, el país ha registrat 34.325 noves infeccions, superior fins i tot a les xifres comptabilitzades durant les primeres onades de la crisi sanitària mundial.

El degoteig de notícies alarmants que donen compte de les dimensions de la pandèmia, un any i mig després de la seva arrencada, no ha cessat en els últims dies. El ministre de Sanitat rus, Mikhaïl Murashko, ha demanat públicament a aquells doctors i personal mèdic que al principi de la crisi, a causa de la seva elevada edat, s’havien aïllat o s’havien convertit en pensionistes, que es vacunin i tornin als seus llocs de treball: «Avui ja tenim una vacuna; ens dirigim als treballadors sanitaris que van abandonar la pràctica mèdica, els proposem que tornin». En algunes regions, com la república de Mari El, al centre de la Rússia europea, s’han suspès tots els tractaments sanitaris als hospitals públics per poder afrontar la nova onada d’infeccions de Covid-19.

Segons ha assegurat fa una setmana Anna Popova, al capdavant de Rospotrebnazor, l’ens públic que defensa els drets del consumidor a Rússia, el virus s’expandeix en un total de 77 dels 85 subjectes de què es compon la federació, circumstància que coincideix també amb l’expansió del virus de la grip o d’altres infeccions respiratòries. Per la seva part, el Ministeri de Sanitat ha admès que l’augment de la incidència es caracteritza per «un ràpid augment del nombre de casos, així com un nombre elevat de pacients que desenvolupen la malaltia de forma fulminant, en un període de dos/tres dies i que requereixen suport de cures intensives».

Reticència de la població

Notícies relacionades

Tots els experts coincideixen que aquest pic pandèmic que viu Rússia és degut sobretot a la reticència de la població a vacunar-se, una mena d’acte reflex dels ciutadans davant unes autoritats de les quals tradicionalment desconfien. D’acord amb les últimes dades disponibles difoses fa dos dies, tan sols un 32% de la població havia completat la pauta completa de vacunació. Tot això ha obligat les autoritats regionals d’almenys 38 subjectes federals a establir categories de ciutadans que per decret s’han de posar la injecció sota pena de sancions, multes o pèrdua del lloc de treball.

Una d’aquestes persones que per obligació es va haver de posar la vacuna va ser l’Anna, que prefereix no revelar el seu veritable nom i que treballa com a caixera en una de les oficines d’un important banc rus a Moscou. Després de mesos de negar-se a sotmetre’s al tractament al·legant que no es fiava en absolut de la seva eficàcia i la seva innocuïtat, va haver d’accedir finalment davant l’amenaça de perdre la seva feina. En una de les ocasions, després de ser injectada, va desenvolupar un enorme blau a l’espatlla, a més d’altres efectes secundaris. «¡Miri, miri!», assegura, mentre mostra una fotografia de la part superior del seu braç.