La líder demòcrata Nancy Pelosi anuncia que es presentarà a la reelecció

La líder demòcrata Nancy Pelosi anuncia que es presentarà a la reelecció
2
Es llegeix en minuts
EFE

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, la demòcrata Nancy Pelosi, va anunciar aquest dimarts que es presentarà a la reelecció en els comicis legislatius de novembre. No obstant, Pelosi, de 81 anys, no va revelar si té intenció de seguir al capdavant del lideratge demòcrata i si optarà a la presidència de la Cambra baixa, en cas que els demòcrates mantinguin la majoria. El 2018, la demòcrata va prometre a membres del seu partit que aquest seria el seu últim mandat com a presidenta de la Cambra baixa, però posteriorment es va resistir a confirmar la seva sortida de la primera línia política.

En un vídeo a Twitter, Pelosi va anunciar aquest dimarts que es presenta a la reelecció i va citar la necessitat «crucial» de defensar la democràcia nord-americana. «Tot i que hem fet progressos, es necessita fer molt més per millorar la vida de la gent. La nostra democràcia està en risc pels assalts a la veritat, l’assalt al Capitoli i els assalts al dret al vot estat per estat. Aquestes eleccions són crucials. La nostra democràcia està en risc, ni més ni menys», va manifestar. I va afegir: «Però nosaltres no agonitzem, ens organitzem. I per això em postulo a la reelecció al Congrés i respectuosament busco el seu recolzament. Em sentiria molt honrada i agraïda per aquest recolzament».

Elegida el 1987 per representar un districte de Califòrnia, Pelosi ha exercit de presidenta de la Cambra baixa en dues ocasions: entre 2007 i 2013, i des del 2019, quan va ser elegida amb la missió de ser el principal rostre de l’oposició davant el llavors president republicà, Donald Trump (2017-2021). Pelosi va demostrar que sabia guanyar Trump amb gestos que van obrir la portada de diaris i es van fer molt populars a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Un d’aquests moments es va produir al gener del 2020 durant el discurs sobre l’Estat de la Unió que Trump va oferir davant les dues cambres del Congrés. Quan el discurs es va acabar i mentre els republicans aplaudien d’allò més, amb un gest de menyspreu, Pelosi va agafar les pàgines amb la còpia del discurs de Trump i les va anar trencant en dos a una altura suficient perquè ho captessin les càmeres de televisió, en un senyal de la seva amarga relació amb el president. Quan els periodistes li van preguntar després per què ho va fer, Pelosi va respondre que li va semblar «el més cortès que podia fer» després d’aquell «discurs tan brut». A canvi, Pelosi ha concentrat els odis de bona part dels republicans, que l’han considerat «esquerrana radical» en múltiples anuncis electorals.

El 8 de novembre, els Estats Units celebraran eleccions legislatives o de mig mandat, que seran un termòmetre sobre la gestió del president nord-americà, Joe Biden, gairebé dos anys després d’assumir el poder. Històricament, el partit del inquilí de la Casa Blanca sol sortir perdent en aquestes eleccions de mig mandat i, actualment, les enquestes mostren que els republicans podrien aconseguir la Cambra de Representants.

Temes:

Estats Units