Tensió a Europa de l’Est

El Kremlin alerta que la idea d’imposar sancions a Putin és «destructiva»

El Govern rus surt al pas de la proposta del president dels EUA enmig de la tensió per Ucraïna

El Kremlin alerta que la idea d’imposar sancions a Putin és «destructiva»
1
Es llegeix en minuts

El Kremlin ha qualificat de «destructiva» la idea d’imposar sancions al president rus Vladímir Putin, esmentada en la vigília pel seu homòleg nord-americà, Joe Biden, en cas d’invasió d’Ucraïna. «Des del punt de vista polític, no és dolorós, és destructiu», ha afirmat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en declaracions a la premsa.

El Govern rus ha expressat el seu desig que la reunió d’aquest dimecres a París entre els assessors polítics dels líders de França, Alemanya, Rússia i Ucraïna, el conegut com Format de Normandia per a la pau al Donbass, generi «el resultat màxim» possible enmig de les tensions actuals. «Espero que hi hagi un diàleg bo, obert, amb el màxim grau d’eficàcia possible», ha assenyalat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària. «Què significa grau màxim possible, és molt difícil de dir ara», ha afegit.

Els assessors polítics dels líders d’Alemanya, França, Rússia i Ucraïna, de l’anomenat Format de Normandia, es reuneixen a París per mirar de desencallar el procés de pau per al Donbass, on s’enfronten des del 2014 l’Exèrcit ucraïnès i els separatistes prorussos. Tot això enmig de les tensions entorn d’Ucraïna pel desplegament de més de 100.000 soldats russos a prop de la frontera amb el país veí.

Reprendre el Format de Normandia

Notícies relacionades

L’última reunió presencial del Format de Normandia a nivell d’assessors polítics va tenir lloc el 12 de gener del 2021 a Berlín. Després, els contactes dins del quartet es van celebrar de forma telemàtica. Alemanya i França volen reviure el Format de Normandia, l’última cimera amb els líders de la qual va tenir lloc el 2019 a París, i des d’aleshores no ha fet més avenços, excepte en l’intercanvi de presos.

En la primera i última reunió entre els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, es van acordar nou punts, entre els quals, l’intercanvi de presoners segons el principi de «tots per tots», la separació de forces en tres zones de la línia de contacte i la celebració d’eleccions i la concessió d’un estatus especial als territoris separatistes prorussos.