Crisi a l’est

Els EUA posen en «alerta màxima» 8.500 soldats per les tensions entre Rússia i Ucraïna

  • El Pentàgon es prepara per actuar, en cas que fos necessari, per defensar els seus interessos a Europa de l’Est

Els EUA posen en «alerta màxima» 8.500 soldats per les tensions entre Rússia i Ucraïna

AFP

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El Departament de Defensa dels Estats Units ha posat en «alerta màxima» uns 8.500 soldats per, en cas que fos necessari, actuar «amb fermesa» per defensar els seus interessos davant possibles accions de Rússia enmig de l’escalada de tensió amb Ucraïna.

«Els EUA actuaran amb fermesa en defensa dels seus interessos nacionals en resposta a actuacions de Rússia que ens perjudiquin a nosaltres, als nostres aliats o (nostres) socis», ha assenyalat el portaveu del Pentàgon, John Kirby, davant els mitjans de comunicació, segons recull el diari ‘The Hill’.

Així, Kirby ha reconegut que el secretari de Defensa, Lloyd Austin, «ha disposat una varietat d’unitats als Estats Units en una preparació més gran per al desplegament, cosa que incrementa la nostra disposició per proporcionar forces si l’OTAN l’activa (la Força de Resposta) o si es donen altres situacions».

No obstant, Kirby ha remarcat que de moment «no s’ha pres capa decisió sobre el desplegament» i que les mesures aprovades són, en tot cas, relatives a la preparació de tropes.

«Estarem a punt, estarem preparats per ajudar a reforçar els nostres aliats amb les capacitats que puguin necessitar», ha expressat el portaveu del Pentàgon, que ha traslladat que aquesta possible missió serà per «tranquil·litzar el flanc oriental de l’OTAN».

En concret, Kirby ha assegurat que el termini de desplegament per a aquestes unitats passa de 10 a 5 dies, però això no implica que s’hagin de mobilitzar d’aquí cinc dies. «Significa que estaran preparades per anar-hi en un escàs termini de cinc dies si així se’ls ho requereix», ha explicat Kirby.

Aquesta notícia es dona quan les tensions entorn d’Ucraïna s’han agreujat en els últims mesos per una acumulació de tropes russes a prop de la frontera, una cosa que els Estats Units i els seus aliats han interpretat com un preparatiu per a una possible invasió.

De fet, des de Washington s’han portat a terme una sèrie d’enviaments de material armamentístic a Ucraïna com a part del projecte d’assistència en matèria de seguretat de la Casa Blanca per reforçar les capacitats de l’Exèrcit ucraïnès.

Notícies relacionades

Sobre el terreny a Europa de l’Est, els Estats Units ja compten amb uns 4.000 militars a Polònia –més 1.000 militars d’altres països de l’OTAN–, que s’afegirien a 4.000 militars mé de l’OTAN presents als països bàltics. A més, ha desplegat avions RC-135 Rivet Joint d’espionatge per supervisar les comunicacions russes i avions E-8 JSTARS per controlar els moviments de tropes de Moscou.

Volume 90%