Crisi a Ucraïna

Els EUA i el Regne Unit comencen a organitzar la sortida dels seus diplomàtics i familiars de Kíev

El cap de la diplomàcia europea es desmarca i assegura que prefereix «no dramatitzar»

Els EUA i el Regne Unit comencen a organitzar la sortida dels seus diplomàtics i familiars de Kíev
2
Es llegeix en minuts
EFE

Els Estats Units han aconsellat la sortida d’Ucraïna de les famílies dels seus diplomàtics i han autoritzat la marxa del personal no essencial davant l’«amenaça continuada d’una acció militar per part de Rússia».

Així ho remarca el Departament d’Estat en un comunicat en què va recomanar així mateix a tots els nord-americans que es trobin a Ucraïna que surtin del país. El Regne Unit, segons informa la BBC, també està iniciant la retirada del personal de la seva ambaixada. Àustria es prepara. No obstant, la UE ha decidit desmarcar-se’n. El cap de la diplomàcia de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha dit aquest dilluns que el bloc no seguirà per ara el gest dels EUA de retirar d’Ucraïna els familiars dels seus diplomàtics, i que prefereix no «dramatitzar».

«No farem el mateix perquè no coneixem cap raó específica [...] No crec que hàgim de dramatitzar respecte a les negociacions», va dir Borrell, abans d’una reunió de cancellers europeus que escoltarà els arguments del cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken.

«Hi ha informes que Rússia està planejant una acció militar significativa contra Ucraïna i les condicions de seguretat, particularment a les fronteres d’Ucraïna, a Crimea i a les zones de l’est d’Ucraïna controlades per Rússia són «impredictibles» i es poden «deteriorar» sense avís, va advertir el departament d’exteriors nord-americà.

Va remarcar, a més, que els nord-americans han de ser conscients que una acció militar russa en qualsevol punt d’Ucraïna pot «impactar seriosament a l’ambaixada dels Estats Units» i la seva capacitat per prestar serveis consulars.

Per això va insistir que els nord-americans que es trobin al país «haurien de sortir utilitzant el transport comercial o de qualsevol altra opció privada disponible.

El Departament d’Estat va demanar així mateix a tots els nord-americans que es registrin a la seva web per a casos de crisi com l’actual per poder contactar-hi en cas que sigui necessari.

Els EUA també desaconsellen viatjar a Rússia

Els Estats Units van recomanar aquest diumenge als seus ciutadans que no viatgin a Rússia davant la tensió actual amb Ucraïna, just després d’haver fet la mateixa recomanació per a aquest país i d’ordenar que l’abandonin les famílies del seu personal diplomàtic.

En un comunicat, el Departament d’Estat col·loca Rússia en el nivell 4 de les seves recomanacions de viatge, és a dir, recomana als seus ciutadans que no es traslladin a aquest país i entre les raons que addueix hi ha la que hi hagi «fustigació» contra ells, fins i tot per part d’«oficials de seguretat del Govern rus».

Notícies relacionades

Inclou altres amenaces com «terrorisme», la pandèmia o un «imposició arbitrària» de les lleis locals contra ells.

A més, adverteix que l’habilitat del Govern nord-americà d’oferir ajuda d’emergència als seus ciutadans a Rússia està ja «seriosament limitada», sobretot a les zones llunyanes a l’ambaixada a Moscou, a causa de les mateixes limitacions que el Govern rus ha posat sobre el personal consular nord-americà.