Tensió a Europa de l’Est

Ucraïna rep les primeres 90 tones d’armament dels EUA

L’ambaixada dels EUA a Ucraïna ha sol·licitat a la Casa Blanca que en els pròxims dies autoritzi l’evacuació de tot el personal diplomàtic no essencial

Ucraïna rep les primeres 90 tones d’armament dels EUA

REUTERS / ANNA KUDRIAVTSEVA

2
Es llegeix en minuts

La primera partida d’ajuda militar addicional promesa pels EUA a Ucraïna per les tensions a la frontera amb Rússia ha arribat aquest dissabte a Kíev. L’ambaixada nord-americana al país eslau ha informat que el primer dels enviaments -90 tones d’armament– per un total de 200 milions en assistència de seguretat per a les Forces Armades d’Ucraïna, autoritzada pel president Joe Biden al desembre, ha arribat a l’aeroport de Boríspol, a Kíev.

L’enviament «demostra el ferm compromís» de Washington amb el dret d’Ucraïna a l’autodefensa, assenyala la nota. Els EUA indiquen que continuaran recolzant l’Exèrcit ucraïnès en l’«esforç continu» per defensar la sobirania i la integritat territorial de «l’agressió russa». «Com li va dir el president Joe Biden al president rus Vladímir Putin, en cas d’una invasió d’Ucraïna, els EUA proporcionaran a Kíev material defensiu addicional», acaba dient el comunicat. L’armament nord-americà arriba a Ucraïna pocs dies després de la visita a Kíev del secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, qui va prometre més ajuda militar a Ucraïna davant una eventual invasió russa.

«Hem donat més assistència militar a Ucraïna l’últim any que en qualsevol moment des del 2014», va dir Blinken, que va reiterar que «si Rússia segueix endavant amb la seva agressió per envair Ucraïna», Washington subministrarà material addicional a Kíev, «més enllà del que ja està en marxa». En un intent de rebaixar les tensions al voltant d’Ucraïna, Blinken i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, van mantenir divendres una trobada a Ginebra, sense que la reunió no donés gaires resultats concrets.

Evacuació diplomàtica

Notícies relacionades

Blinken i Lavrov van acordar continuar les negociacions la setmana vinent per desactivar la crisi amb Ucraïna oberta pel desplegament rus a la frontera. La crisi originada pel desplegament de desenes de milers de soldats russos a les regions pròximes a la frontera amb Ucraïna entra en un impàs, a l’espera dels pròxims contactes. En aquest context, el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, i la ministra canadenca d’Afers Exteriors, Mélanie Joly, han concertat aquest dissabte l’acció dels dos països a l’hora d’imposar «conseqüències massives i costos econòmics severs» a Rússia si envaeix Ucraïna.

L’ambaixada dels Estats Units a Ucraïna ha demanat a la Casa Blanca que en els pròxims dies autoritzi l’evacuació de tot el personal diplomàtic no essencial, així com de les seves famílies, segons han informat a la cadena CNN fonts del Govern. Des de fonts pròximes al Govern ucraïnès s’ha confirmat que els Estats Units ja han informat les autoritats de Kíev que les evacuacions «podrien començar la setmana que ve com a molt aviat», en una decisió que ha causat cert malestar en el Govern ucraïnès. De fet, el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, va parlar recentment amb el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, a qui va traslladar la seva opinió que l’evacuació diplomàtica seria una «reacció exagerada» que podria debilitar la confiança en el Govern ucraïnès