Al Pacífic del Sud

L’erupció d’un volcà submarí provoca un tsunami a l’illa de Tonga

  • Una erupció de tot just vuit minuts provoca onades d’1,2 metres d’alçada i una enorme columa de cendra

  • Les autoritats locals encara no han informat de víctimes, tot i que diverses zones del país estan incomunicades

L’erupció d’un volcà submarí provoca un tsunami a l’illa de Tonga

Gobierno de Tonga

4
Es llegeix en minuts
EFE

La violenta erupció d’un volcà submarí a prop de Tonga, al Pacífic Sud, va provocar un tsunami que ha afectat la costa d’aquesta nació insular i que també ha fet saltar les alarmes en altres països de la regió. «Onades d’uns 1,2 metres s’han registrat a Nuku’alofa», la capital de Tonga, amb 24.500 habitants, va informar a Twitter el Servei Meteorològic d’Austràlia. Les autoritats locals de Tonga, amb uns 71.000 habitants, no han informat de moment sobre víctimes, mentre els mitjans locals alerten que diverses zones del país estan incomunicades.

El volcà submarí Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, situat a uns 65 quilòmetres al nord de l’illa tongalesa de Tongatapu, va registrar una erupció d’uns vuit minuts al voltant de les 17.20 hora local (4.20 GMT) i va llançar una enorme columna de cendra a quilòmetres d’alçada. La violenta explosió va quedar registrada en les imatges preses per satèl·lits, publica el Servei de Meteorologia de l’illa nord-americana de Hawaii.

Davant l’emergència actual les autoritats de Tonga han demanat a tota la població mantenir-se allunyats de les platges i la línia costanera fins a les 16.00 de diumenge (3.00 GMT) i l’ús de la mascareta per la pluja de cendra. A més de Tonga, els estats insulars veïns de Fiji, Samoa i Vanuatu també van emetre una alerta de tsunami, que fins i tot amenaça la costa de Nova Zelanda, a més de 2.300 quilòmetres de distància del volcà, i Austràlia. Els Estats Units també han llançat un avís de tsunami a la costa oest del país. Xile, per la seva banda, també ha alertat d’un possible «tsunami menor» a l’illa de Pasqua després de l’erupció a Tonga.

Escenes de pànic

El ferotge embat de les onades va castigar uns 15 minuts després les vivendes i edificis de la primera línia de la costa nord de Tongatapu, segons els vídeos publicats a les xarxes socials per testimonis, alguns dels quals es refugiaven a la teulada de casa seva. Una altra de les gravacions mostra almenys cinc persones, entre les quals nens, refugiats en una església local just quan l’aigua comença a colpejar les finestres del recinte religiós.

Un conductor va captar quan fugia la pujada sobtada de l’aigua, que anava destrossant murs i tanques, mentre un altre cotxe mirava d’evitar ser atrapat anant marxa enrere. L’emissora Radio New Zealand informa d’escenes de pànic en què les persones miren de fugir a zones de l’interior.

Més de 100 famílies de dos poblats de l’illa samoana de Savaii han sigut evacuades, informa la policia, mentre fotografies publicades a les xarxes socials mostren que les onades han castigat part de l’illa Vanua Levu, al nord-est de Fiji. Les autoritats de Vanuatu van cridar a la «immediata evacuació» de les àrees de costa a causa dels forts corrents i onades.

Alerta per nous tsunamis

L’Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai ja va registrar divendres un augment d’activitat que va disparar temporalment una altra alerta de tsunami, però que no es va traduir en la pujada de l’aigua. A diferència dels tsunamis provocats per terratrèmols, en què les plaques tectòniques descarreguen la seva força i és improbable que es repeteixi un segon tsunami, el volcà podria tornar a registrar una violenta erupció que crearia una altra ferotge maror.

Notícies relacionades

«S’han vist onades de tsunami destructives calculades entre 1 i 2,5 metres en algunes de les nostres illes a Vanuatu. S’espera que les onades del tsunami continuïn sent possibles al llarg de la costa de totes les illes de Vanuatu durant aquesta nit», va apuntar en un comunicat el Departament Meteorològic i de Perills Geològics de Vanuatu al confirmar l’arribada d’onades a Port Vila i Litzlitz.

Per la seva banda, l’agència neozelandesa per al Control d’Emergències va indicar a Twitter que esperen «forts corrents i inusuals marors impredictibles» a la costa nord i est de l’illa Nord i les illes Chatham del país oceànic.