Desafiament rus

La UE admet que afronta «un moment decisiu i crític» com a actor polític

  • El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, avisa de la importància de mantenir una «unitat forta» i celebra la coordinació amb els EUA i l’OTAN

  • «Els russos han volgut dividir-nos i no ho han aconseguit, hem sigut un front comú», celebra després de la reunió informal de ministres d’Exteriors de la UE

La UE admet que afronta «un moment decisiu i crític» com a actor polític

FRED TANNEAU

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea s’enfronta a un moment «decisiu i crític» a causa del desafiament de Rússia al flanc est del continent. Una prova que pot actuar com un actor polític. Així ho veuen els ministres d’Exteriors dels Vint-i-set que han conclòs a Brest (França) una reunió informal en la qual han tornat a reafirmar el seu total recolzament a Ucraïna, han rebutjat l’intent de Moscou de construir «esferes d’influència a Europa» i han amenaçat amb noves sancions i «conseqüències massives» si el Kremlin llança noves agressions contra el seu veí.

«No podem fer marxa enrere en la història. No podem reinventar un escenari geopolític que s’ha vist superat per l’existència mateixa de la UE», ha avisat l’alt representant per a la política exterior europea, Josep Borrell, davant les demandes de Moscou, que aquesta setmana ha tornat a veure rebutjada la seva exigència que l’OTAN tanqui la porta als països de l’òrbita exsoviètica com Ucraïna o Geòrgia. Segons el cap de la diplomàcia europea, la crisi amb Moscou és una ocasió perquè la UE es reafirmi com a actor polític. «H ha hagut moltes crítiques que la UE no està asseguda a la taula (de negociació)» però «estic molt satisfet amb l’actitud dels Estats Units i el secretari general de l’OTAN», ha celebrat. 

Notícies relacionades

Segons Borrell, si Rússia vol parlar només amb els Estats Units i l’OTAN és normal que ho faci però tots dos actors «tenen clar» que si es tracta de parlar sobre la seguretat a Europa «és una cosa que s’ha d’acordar amb els europeus» i «si les negociacions han de continuar, que sembla que no és el cas, segur que els europeus hi participaran. (El contrari) seria inconcebible», ha dit el polític espanyol remarcant que l’intent del Kremlin de dividir Occident no ha tingut èxit. «Els russos han volgut dividir-nos i no ho han aconseguit. És evident que Rússia ha intentat dividir-nos, passant per sobre d’Europa com si no existíssim. Però els Estats Units no han jugat a aquest joc. Hem sigut un front comú», ha assegurat.

La reunió entre els Vint-i-set ha coincidit amb una nova agressió contra Kíev, aquesta vegada en forma d’atac cibernètic i les webs governamentals com a objectiu. Un tipus d’acció que «contribueix a escalar encara més una situació ja tensa». Un exemple que ha utilitzat per reiterar el recolzament i la solidaritat sense fissures de la UE amb el Govern ucraïnès i l’advertència que qualsevol atac tindrà un cost sever i conseqüències massives. Tot i així, Brussel·les continua confiant en el diàleg com a via de solució i allarga la mà a Moscou. «La UE està preparada per respondre a qualsevol agressió però el nostre camí natural és el diàleg i la negociació», ha insistit Borrell.