Va ser condecorada
Mor la Magawa, la rata buscamines més famosa de Cambodja
Es va jubilar el juny passat després de cinc anys de feina en què el seu olfacte li va permetre trobar més de 100 bombes

La Magawa, una rata condecorada per detectar mines antipersones a Cambodja, va morir el cap de setmana passat als 8 anys, va informar l’oenagé belga Apopo.
«La Magawa es trobava en bona salut i passava la majoria del temps jugant amb el seu habitual entusiasme. A mesura que s’acostava el cap de setmana semblava més lenta i dormia més, i va mostrar menys interès pel menjar en els seus últims dies», va apuntar aquest dimarts en un comunicat l’oenagé encarregada del seu ensinistrament i cura. La Magawa es va jubilar el juny passat després de cinc anys de feina en què el seu olfacte li va permetre trobar més de 100 mines i bombes sense esclatar al segon país més afectat per aquest tipus d’armes després de l’Afganistan.
En el seu temps de servei, la Magawa va netejar d’explosius una superfície de 225.000 metres quadrats en zones de Cambodja afectades per les bombes i mines abandonades, cosa que va ajudar els veïns a recuperar les seves activitats sense por de morir o ser amputats.
El treball d’aquesta rata gegant africana, nascuda a Tanzània el 2013, va ser reconegut el setembre del 2020 per l’organització PDSA (sigles de People’s Dispensary for Sick Animals), que premia els animals per la seva valentia i devoció, a l’atorgar-li una medalla daurada.
Tres milions de mines
Aquest reconeixement la va convertir en la primera rata a rebre un guardó així en els 77 anys d’història de la PDSA i compartir la glòria amb nombrosos gossos, alguns cavalls, coloms i un gat.
Apopo ensinistra les rates per detectar els components químics dels explosius i ignorar els trossos de metall abandonats per trobar els artefactes sense explotar molt més ràpid.
Notícies relacionadesCambodja és el segon país més afectat per les mines terrestres al món després de l’Afganistan, i es creu que se’n van col·locar fins a 6 milions durant els conflictes armats que van assolar el país entre 1975 i 1998, 3 milions de les quals encara no han sigut localitzades.
Les mines antipersones han causat al voltant de 64.000 víctimes al país, que té el número d’amputats més alt per aquesta causa per càpita del món: més de 40.000 persones per a una població de 16 milions d’habitants.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic