Institucions comunitàries

Mor amb 65 anys David Sassoli, president del Parlament Europeu

  • Feia dues setmanes que el polític estava hospitalitzat en un centre italià per una greu disfunció del sistema immunitari

Mor amb 65 anys David Sassoli, president del Parlament Europeu
4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El president del Parlament Europeu, el socialista David Sassoli, ha mort aquest dimarts a la matinada en un hospital d’Itàlia on va ser ingressat fa dues setmanes, segons ha confirmat el seu portaveu, Roberto Cuillo. Sassoli, de 65 anys, ha mort a les 1.15 hores d’aquest dimarts al Centre de Referència Oncològica de la ciutat d’Aviano, situada a la província de Pordenone, al nord-est del país, on estava hospitalitzat.

El socialista italià estava ingressat des del 26 de desembre per una greu complicació provocada per una disfunció del sistema immunològic. Després de contraure una pneumònia el mes de setembre a causa d’una legionel·la, Sassoli havia passat més de dos mesos recuperant-se al seu país natal i havia tornat recentment a l’activitat política quan el 26 de desembre va ingressar de nou en un hospital italià. El seu ingrés no es va fer públic fins aquest dilluns, quinze dies després, quan el seu portaveu va comunicar la cancel·lació de tots els actes públics. Després d’aquest anunci, les xarxes socials dels líders de les institucions europees i d’alguns dels caps dels principals grups del Parlament Europeu, així com de la classe política italiana, es van omplir de mostres de recolzament i carinyo al president de l’Eurocambra.

Periodista i polític

El socialdemòcrata italià, que abans d’entrar en la política va tenir una àmplia carrera periodística, va ser nomenat president del Parlament Europeu el juliol del 2019 i estava en la setmana final del seu mandat, ja que dimarts vinent l’Eurocambra elegirà un nou president per haver arribat a l’equador d’aquesta legislatura (2019-2024).

És la primera vegada en la història del Parlament Europeu que mor un president en exercici. Segons el reglament intern de l’Eurocambra, el vicepresident primer ha d’exercir com a president fins a l’elecció del successor. En aquest cas, la vicepresidenta primera és la maltesa Roberta Metsola, del Partit Popular Europeu, que ja era favorita per aconseguir el càrrec en la renovació de la cúpula de l’Eurocambra prevista per a la setmana vinent a Estrasburg (França).

Reacció de Von der Leyen

La presidenta de la Comissió Europea, ha dit que està «profundament» entristida per la mort de Sassoli, a qui ha definit com «un gran europeu i un orgullós italià». «M’entristeix profundament la terrible pèrdua d’un gran europeu i orgullós italià», ha manifestat Von der Leyen en el seu compte oficial de Twitter.

Sassoli era «un periodista compassiu, un destacat president del Parlament Europeu i, abans que res, un estimat amic», va afirmar la política alemanya, després d’assegurar que els seus «pensaments estan amb la seva família». «¡Descansa en pau, estimat David!», va concloure el seu tuit Von der Leyen.

Dol del Govern espanyol

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha lamentat la mort de Sassoli, a qui ha definit com «un amic progressista, gran defensor dels valors europeus, que en els últims anys va treballar fermament per una UE més unida i social durant la pandèmia». «Tot el meu afecte per a la família i els amics del David», ha escrit en italià Sánchez a Twitter.

A Espanya, el ministre de Consum, Alberto Garzón, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, han lamentat aquest dimarts la mort del president del Parlament Europeu. «Un home progressista i de profundes conviccions demòcrates. Una pèrdua terrible», ha traslladat el titular de Consum en un missatge que ha publicat a la xarxa social Twitter. «Quina trista notícia», ha conclòs.

Notícies relacionades

En aquesta mateixa clau, Díaz ha elogiat la seva «traça, capacitat de diàleg i ferm compromís amb els valors humanistes». «És, sens cap dubte, una grandíssima pèrdua per a la família europeista», ha assegurat. La ministra de Treball ha traslladat el seu més sentit condol als pròxims del que ha sigut president del Parlament Europeu des del 2019 en aquests moments tan difícils.

Nascut a Florència el 1956 i pare de dos fills, Sassoli era considerat una figura de conciliació malgrat la seva vocació socialista, i mantenia bones relacions amb el Vaticà i amb l’Església catòlica, també gràcies a la seva relació amb els jesuïtes. La mort de Sassoli es produeix pocs dies abans del 18 de gener, que és quan està previst que es renovi el càrrec de president del Parlament Europeu, tot i que ell ja havia anunciat la seva intenció de no tornar a presentar-se al càrrec.

Temes:

David Sassoli