Data anul·lada

La clau de la cel·la de Mandela oferta en subhasta es tornarà a Sud-àfrica

L’obsequi serà retornat al país perquè simbolitza la dolorosa història i el triomf de l’esperit humà sobre el mal

Nelson Mandela saluda els assistents a un concert, el juliol del 2005, a Johannesburg.

Nelson Mandela saluda els assistents a un concert, el juliol del 2005, a Johannesburg. / JON HRUSA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE

La clau de la cel·la en la qual l’històric president sud-africà i premi Nobel de la pau, Nelson Mandela, va estar empresonat serà tornada a Sud-àfrica. Així, el Govern del país austral ha assegurat que la clau, que s’havia de subhastar aquest mes a Nova York, no s’oferirà al millor postor, sinó que serà tornada.

En un comunicat publicat aquest divendres per mitjans locals, el ministre sud-africà d’Esport, Art i Cultura, Nathi Mthethwa, ha assenyalat que la casa Guernseys ha accedit a suspendre la subhasta de la clau, prevista per a aquest 23 de gener.

«La clau simbolitza la dolorosa història de Sud-àfrica i alhora el triomf de l’esperit humà sobre el mal. Aquesta clau és una prova vivent del llarg camí dels sud-africans cap a la llibertat i pertany al poble de Sud-àfrica. Per tant, s’ha de tornar legítimament al país», va remarcar el ministre.

«Guernseys s’ha compromès a organitzar la devolució de la clau a Sud-àfrica en consulta amb les autoritats sud-africanes pertinents. Els detalls de la devolució es posaran a disposició del públic en el moment apropiat», va afegir Mthethwa.

La casa de subhastes, amb seu a Nova York, també va acordar aturar la venda d’altres articles que pertanyien a Mandela perquè les autoritats sud-africanes determinin si formen part del patrimoni nacional.

El Govern sud-africà va condemnar la subhasta el 24 de desembre, després d’una informació publicada pel diari britànic ‘Daily Mail’ sobre la licitació.

Més d’un milió d’euros

Mandela va passar 18 dels seus 27 anys de presó a Robben Island, a prop de Ciutat del Cabo (sud-est), i la clau de la seva cel·la l’oferia al millor postor el seu carceller, Christo Brand, que es va acabar convertint en el seu amic.

La clau, segons el diari britànic, podia superar el milió de lliures (prop d’1,2 milions d’euros) en la licitació.

El representant comercial de Brand, Andrew Russel va assegurar llavors que Makaziwe Mandela, la filla gran de Mandela, va contactar amb Brand per incloure la clau en una subhasta d’articles per ajudar a recaptar fons destinats al jardí commemoratiu de Mandela al seu poble natal de Qunu.

«Per això Christo va accedir a subhastar-la. Volia preservar la memòria del seu amic d’aquesta manera», va apuntar.

La clau

Notícies relacionades

La clau ha estat, durant els últims tres anys, en una exposició oficial mundial de Nelson Mandela, segons el representant de l’excarceller. La subhasta incloïa, entre d’altres, obsequis que li van donar l’expresident nord-americà Barack Obama i la seva dona, Michelle; unes ulleres de Mandela i bolígrafs cerimonials que va rebre del també exmandatari nord-americà George W. Bush i l’ONU.

Mandela (1918-2013), primer president negre de Sud-àfrica, va passar 27 anys a la presó per la seva lluita contra el règim segregacionista de l’apartheid imposat per la minoria blanca del país des de 1948 fins a començaments de la dècada dels anys 90.