Emergència sanitària

La tramitació del nou passaport covid a França desencadena desenes d’amenaces contra els seus diputats

  • Més de mig centenar de legisladors han rebut missatges intimidatoris o han patit actes vandàlics

  • La nova llei que debat el Parlament només permetrà l’accés a llocs públics amb la vacunació completa

La tramitació del nou passaport covid a França desencadena desenes d’amenaces contra els seus diputats

Christophe Petit Tesson / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dilluns l’Assemblea Nacional francesa va suspendre la tramitació del projecte de llei que obligarà la seva ciutadania a comptar amb un passaport de vacunació de la covid-19 per accedir a llocs públics com restaurants i cines, una mesura que deixarà sense validesa les proves PCR negatives que fins ara podien exhibir els francesos per entrar en els espais públics. L’ajornament del debat és un revés per al Govern de coalició d’Emmanuel Macron que, no obstant, confia a tirar endavant la llei abans del 15 de gener, malgrat la controvèrsia que ha aixecat i les amenaces rebudes per dotzenes de diputats francesos. D’acord amb el Ministeri de l’Interior, 52 legisladors han rebut amenaces «inacceptables» en els últims dies.

Aquestes amenaces s’han traduït en alguns casos en actes vandàlics, com l’incendi que va destruir la setmana passada el garatge del diputat d’En Marxa, Pascal Bois, mentre els murs de casa seva apareixien pintats amb eslògans hostils. D’altres han rebut missatges anònims a través de les xarxes o els seus correus electrònics, com li va passar la portaveu del partit Horitzons, Agnès Firmin Le Bodo, que ha fet públic un correu amb amenaces per ser decapitada. «Cap amenaça dictarà la meva manera de votar», va afirmar la diputada com a resposta. el missatge que va rebre la seva correligionària Naïma Moutchou no és gaire diferent. «Et dispararem a casa teva i et tallarem el cap», deia la missiva.

Més del 90% de la població vacunada

En vista de l’onada intimidatòria que recorre el país, presumptament amb origen en el moviment antivacunes, Interior ha anunciat que reforçarà la seguretat dels diputats. França té un dels índexs de vacunació més alts del món. El 91% de la població major de 12 anys ha completat la pauta d’inoculacions, però més de quatre milions de francesos encara es resisteixen a vacunar-se contra la covid-19. I és a ells a qui va dirigida la nova norma que recolza la majoria de partits de l’Assemblea Nacional en plena efervescència de la variant òmicron del virus.

Notícies relacionades

«L’objectiu d’aquesta llei no és retallar les llibertats, sinó salvar vides», va afirmar dilluns el ministre de sanitat, Oliver Veran, després d’acusar d’«egoisme» aquells que s’oposen a la vacunació. «Enarboren principis elevats i diuen que estan lluitant per la llibertat, però la seva lluita és mesquina i ignora els principis elementals de la nostra convivència com a societat», va dir Veran.

La intenció del seu Govern consistia a aprovar dilluns la nova llei a l’Assemblea Nacional perquè pugui ser ratificada més tard en el Senat. No esperava, no obstant, que la Cambra baixa acabaria posposant aquesta primera votació. «És una bufetada a la cara del Govern», va dir el diputat esquerrà i candidat a les presidencials d’abril, Jean-Luc Melenchon, que ha afirmat que la llei que s’està gestant en el Parlament crearà «una societat totalitària i autoritària».