Escrutini i crítiques a la policia de Los Angeles per la mort d’una adolescent en una botiga
Una de les tres bales que un agent va disparar contra un sospitós d’agressió va ferir de mort Valentina Orellana-Peralta en un emprovador
Aquest any el departament de Los Angeles ha matat 18 persones de trets, part dels 900 morts a mans de la policia als EUA
Divuit de les trenta-set persones a les quals agents de policia de Los Angeles han disparat aquest any han mort, més del doble que l’any passat, segons una anàlisi del ‘Los Angeles Times’. Són part de les més de 900 persones que han matat policies de tots els Estats Units durant el 2021. Però el cas de l’última víctima, l’adolescent xilena de 14 anys Valentina Orellana-Peralta, ha intensificat les crítiques i l’escrutini sobre l’ús de força letal per part dels uniformats a la ciutat californiana i, en general, al país.
Orellana-Peralta era dijous passat amb la seva mare en un emprovador de la botiga Burlington a North Hollywood buscant vestits per Nadal quan prop d’una dotzena d’agents van acudir a l’establiment després de rebre diverses trucades que denunciaven que un home, identificat després com Daniel Elena López, de 24 anys, estava agredint clients. Tot i que algunes de les trucades van suggerir que podia tenir una arma de foc i almenys una va esmentar que s’havien sentit trets, Elena López havia realitzat les seves agressions a tres clientes amb el candau d’una bici.
Com ha confirmat el vídeo fet públic dilluns per la policia, els agents van pujar a la segona planta on hi havia Elena López. Un d’ells, armat amb un rifle d’assalt, va demanar als seus companys que frenessin, retrocedissin, guardessin distància i el deixessin a ell posar-se al davant. Quan van arribar a un dels passadissos van veure sang i una de les víctimes d’Elena-López, que estava al fons d’aquest passadís i aparentment allunyant-se de la dona. L’agent armat amb el rifle va disparar immediatament tres vegades i va tocar el sospitós, que va morir poc després.
Una de les seves bales, no obstant, havia rebotat a terra i creuat la paret de l’emprovador, on va ferir fatalment Orellana-Peralta, que va morir en braços de la seva mare.
Investigacions i crítiques
L’agent ha sigut donat de baixa, sense suspensió de salari, i s’ha obert una investigació interna, que el cap de la policia, Michel Moore, ha promès que serà «exhaustiva, completa i transparent». A més, i en aplicació d’una llei estatal que va entrar en vigor al juliol i que obliga al Departament de Justícia a investigar casos amb víctimes de la policia per determinar si es presenten càrrecs contra els agents involucrats, s’ha llançat aquest procediment davant la mort d’Orellana-Peralta.
El cas té paral·lelismes amb un de similar ocorregut el 2018, quan en un supermercat Trader’s Joe la policia va matar una gerent, Melyda Corado, en una persecució del sospitós d’un tiroteig. En aquell cas el criminal no va morir pels trets i ha acabat sent l’imputat per la mort de Corado, mentre que el policia que va disparar no es va enfrontar a càrrecs. Albert Corado, germà de la víctima d’aquell cas i ara candidat al consell municipal de Los Angeles, ha denunciat que «res ha canviat».
No és la seva l’única veu que critica les tàctiques que utilitza la policia als EUA, que des de la matança a l’institut de Columbine (Colorado) aplica en casos de tirotejos actius la idea de «disparar primer», una idea que fa aigües especialment quan l’agressor no té una arma de foc com en aquest cas. «Res en el vídeo justificava obrir foc en la forma en què ho va fer el policia. [...] La força letal és l’última opció sobre la taula», ha dit a ‘The Guardian’ John Hamasaki, un advocat penal i membre de la comissió policial de San Francisco, que ha destacat també que no hi va haver aparent intent de desescalada de la situació o de controlar i comunicar-se, verbalment, amb Elena López.
Notícies relacionadesGrups com la Lliga de Ciutadans Llatinoamericans Units també han denunciat el que ha passat. «Tot en l’entrenament a l’acadèmia se suposa que els ensenya a considerar els pitjors escenaris possibles abans de desenfundar els seus revòlvers», va dir en un comunicat Domingo García, president del grup. «Igualment preocupant és que aquest és l’últim en una sèrie de tirotejos de la policia de Los Angeles que involucren llatins. Està clar que els dies de ‘dispara primer, pregunta després’ tornen a treure el seu lleig cap en una de les agències més grans de l’ordre de la nació».
Ron Gochez, un activista comunitari i professor d’institut a Los Angeles, també ha assenyalat a caires racials del cas en unes declaracions a ‘Los Angeles Times’, suggerint que possiblement l’incident s’hauria manejat de forma diferent en un barri més afluent i blanc. «M’adono que era una situació perillosa, però la forma en què la policia actua en les nostres comunitats mostra una desconsideració total envers les nostres vides», ha declarat.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Els bancs afirmen que no són responsables davant els ‘ciberfraus’
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Convulsió al país asiàtic La fiscalia de Corea del Sud prohibeix a Yoon sortir del país
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo