Judici polèmic

El cas contra Ghislaine Maxwell, exparella i associada d’Epstein, en mans del jurat

  • La fiscalia tanca presentant-la com «una de depredadora sofisticada» i «perillosa» que va atraure noies menors a una «trampa» d’abusos sexuals

  • El procés, en el qual Maxwell enfronta sis càrrecs que poden comportar fins a 70 anys de presó, ha anat més ràpid del previst

El cas contra Ghislaine Maxwell, exparella i associada d’Epstein, en mans del jurat

Getty

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Són sis homes i sis dones de Nova York, d’entre 20 i 70 anys i races i circumstàncies professionals i vitals variades. Des d’aquest dilluns, a les seves mans està el futur de Ghislaine Maxwell, la dona de 59 anys que va ser parella i després associada de Jeffrey Epstein i que afronta sis càrrecs per participar i conspirar en la trama d’abusos sexuals a noies menors per la qual el financer, que oficialment es va treure la vida el 2019 quan esperava judici, mai va arribar a asseure’s a la banqueta.

Maxwell, detinguda el 2020, sí que ha arribat a aquesta banqueta. El seu judici va engegar en un tribunal federal de Manhattan el 29 de novembre i ha anat més ràpid del que es preveia. Al llarg de dues setmanes la fiscalia va presentar el seu cas i va cridar 23 testimonis, incloent quatre presumptes víctimes de Maxwell i Epstein, i en els últims dos dies de la setmana passada la defensa va plantejar el seu, amb nou testimonis. Aquest dilluns les dues visions s’han enfrontat de nou en les més de quatre hores de presentació dels arguments finals, els últims missatges amb què el jurat es llança a deliberacions que, en cas d’acabar en condemna, podrien portar Maxwell a una pena màxima de 70 anys de presó.

«Depredadora sofisticada»

Alison Moe ha sigut l’encarregada de resumir el cas de la fiscalia i ho ha fet definint Maxwell com una «depredadora sofisticada que sabia exactament el que estava fent, va manipular les víctimes i les va preparar per a l’abús sexual. Va provocar un mal profund i durador a noies joves», ha dit. «És hora que reti comptes».

Moe ha assegurat que Maxwell va ser «crucial per a tota la trama», «aliada i sòcia en el crim» d’Epstein, la seva «mà dreta». «Epstein no podia haver fet tot això sol», ha dit Moe. «Quan estàs amb algú 11 anys saps què li agrada i a Epstein li agradava tocar menors i Maxwell ho sabia».

Segons aquest relat de la fiscalia, a més, era Maxwell qui posava a la diana les menors, especialment algunes en situacions vulnerables com la pèrdua recent d’un pare o la vida amb una mare alcohòlica, i les acostava al món de massatges a Epstein que acabaven en tocaments i «intentava normalitzar l’abús sexual». «Les atrau a una trampa», ha dit l’advocada de l’estat, que ha denunciat que Maxwell «gestionava tots els detalls, fins als olis i locions per als massatges», i l’ha representat com particularment «perillosa» per buscar víctimes especialment vulnerables per les seves circumstàncies familiars.

Notícies relacionades

En l’argument de la fiscalia també han entrat possibles interessos financers de Maxwell, concretament més de 30 milions de dòlars que li va transferir Epstein al llarg dels anys. «El sentit comú et diu que no li dones a algú 30 milions de dòlars tret que t’estiguin donant exactament el que vols. I el que Epstein volia era tocar noies menors», ha dit la fiscal.

La línia de la defensa

Laura Menninger, advocada de Maxwell, ha assegurat per la seva banda que la seva clienta és «una dona innocent acusada erròniament per crims que no va cometre», endinsant-se en la línia que la defensa ha mantingut des que es va iniciar el cas que Maxwell està sent jutjada pels crims d’Epstein. La defensa també ha mirat de nou de fer minvar la credibilitat de les quatre presumptes víctimes, denunciant que han tergiversat les seves memòries del que va passar implicant el seu client, a instàncies del Govern, després d’haver assenyalat inicialment només Epstein i insinuant que podrien tenir motius financers per testificar, tot i que ja han cobrat diners del fons de compensació de víctimes d’Epstein.