Avís al Kremlin

El G-7 redobla la pressió a Rússia per Ucraïna

  • L’aliança reclama al president rus, Vladímir Putin, que «desescali, recorri als canals diplomàtics i respecti els seus compromisos internacionals»

El G-7 redobla la pressió a Rússia per Ucraïna

Afp

1
Es llegeix en minuts

El G-7 va llançar aquest diumenge una rotunda advertència a Rússia a l’avisar que patirà «enormes conseqüències i un alt cost» si efectua qualsevol agressió militar contra Ucraïna.

En una declaració formal després de reunir-se aquest cap de setmana a Liverpool (nord d’Anglaterra), els ministres d’Exteriors de les democràcies més desenvolupades del món asseguren que estan units en la seva condemna a l’acumulació de tropes russes al costat de la frontera amb Ucraïna i insten Moscou a «desescalar» la situació. «Rússia no hauria de tenir cap dubte que una nova agressió militar contra Ucraïna tindria conseqüències enormes i un alt cost com a resposta», van assenyalar els membres del G-7: el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Estats Units, Japó i Canadà, més la Unió Europea.

Desescalada

L’aliança reclama al president rus, Vladímir Putin, que «desescali, recorri als canals diplomàtics i respecti els seus compromisos internacionals en transparència d’activitats militars», igual com ja li va demanar el president nord-americà, Joe Biden, en la seva videotrucada del passat 7 de desembre.

Notícies relacionades

El G-7 també reafirma el seu recolzament a l’anomenat Format de Normandia, que agrupa Rússia, Ucraïna, França i Alemanya i la missió del qual és assegurar que s’implementin els Acords de Minsk, que el 2014 van posar fi a la guerra a la regió oriental ucraïnesa del Donbass. «Qualsevol ús de la força per alterar les fronteres està prohibit estrictament sota el dret internacional», remarca el comunicat de les set democràcies liberals més riques.

El grup, que ha celebrat a Liverpool la seva última reunió sota presidència britànica abans que aquesta passi a Alemanya el 2022, «reafirma el seu compromís infrangible amb la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna» i també elogia «la postura continguda» de Kíev en aquest contenciós. Finalment, el G-7 es compromet a intensificar la cooperació entre els seus membres per aportar una «resposta comuna i global».