Presa de possessió

Un Govern paritari sota la batuta de Scholz per a la nova era alemanya

  • Dues dones ocupen per primera vegada els ministeris d’Exteriors i d’Interior

Un Govern paritari sota la batuta de Scholz per a la nova era alemanya

REUTERS/ Fabrizio B.

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

Aquest dimecres pren possessió del primer govern paritari de la República Federal Alemanya sota del comandament del socialdemòcrata Olaf Scholz. S’ha parlat molt aquests mesos anteriors dels problemes i limitacions que tindria la coneguda com a coalició semàfor (socialdemòcrates, liberals i verds) per portar a terme el mandat, però no ha sigut fins aquesta mateixa setmana que s’ha pogut començar a parlar amb noms i cognoms de les persones que l’executaran.

Ministeri d’Exteriors - Annalena Baerbock

L’ecologista Annalena Baerbock, de 40 anys, serà la nova titular de Relacions Exteriors. Exatleta i campiona de trampolí Annalena Baerbock, que va ser candidata d’Els Verds a la cancelleria, és la primera dona que es posa al capdavant de la política exterior alemanya. Baerbock va prometre ubicar els drets humans al centre de la diplomàcia alemanya i ha advocat per més fermesa amb Rússia i la Xina després dels anys de pragmatisme comercial de Merkel.

Ministeri de Sanitat - Karl Lauterbach

El nomenament del diputat socialdemòcrata Karl Lauterbach com a ministre de Sanitat, lloc clau per a la gestió de la quarta onada de la Covid, respon a la prioritat del Govern alemany d’apaivagar els estralls de la pandèmia. Lauterbach defensa la vacunació obligatòria i feia mesos que alertava que sense restriccions i amb una taxa baixa de vacunació, la quarta onada a Alemanya seria desastrosa. Aquest metge s’ha convertit en una figura molt popular i respectada des que va aparèixer el coronavirus al país i és partidari de mesures més restrictives per frenar els contagis.

Ministeri de Finances - Christian Lindner

Christian Lindner, líder del Partit Liberal Democràtic (FDP), va quedar quart en els comicis i és el soci més petit de la coalició. Tot i així ha sigut l’elegit per gestionar una cartera tan clau com la de Finances. Lindner, un mediàtic polític de 42 anys amb forta presència habitual en els mitjans de comunicació, ha sigut criticat en alguna ocasió per imposar un «culte a la personalitat» en el grup que lidera des de fa vuit anys. Afiliat amb 16 anys a l’FDP, va haver de suportar el sobrenom de ‘Bambi’ quan bregava per imposar-se en la presidència del partit. Opositor a qualsevol augment impositiu i partidari de l’austeritat pressupostària, Lindner confia que siguin les empreses, i no el Govern, els que prenguin el lideratge en la transició energètica.

Ministeri d’Economia i Protecció del Clima - Robert Habeck

Com s’esperava, el lideratge del Ministeri d’Economia i Protecció del Clima recau en un polític fort de la branca ecologista. Robert Habeck, de 52 anys, serà l’encarregat d’implementar el programa de mesures contra l’escalfament global pactat per la nova coalició, sobretot la retirada del carbó per al 2030. Habeck assenyalat de vegades com a «verd pàl·lid», va segellar la victòria dels ‘realos’, ala centrista dels Verds, menys radical que els ‘fundis’, a l’obtenir la copresidència ecologista fa gairebé quatre anys. Llicenciat en filosofia i membre primerenc del Bundestag des del 26 de setembre, és considerat el «pensador» d’Els Verds. l va començar la seva etapa política fa uns 20 anys forjant la seva experiència a nivell regional com a ministre de Medi Ambient de la regió rural de Schleswig-Holstein.

Ministeri de Treball - Hubertus Heil

El socialista Hubertus Heil repeteix mandat al capdavant del Ministeri de Treball sota el Govern de Scholz. Aquest polític, de 49 anys, va ser nomenat secretari general del Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD) l’any 2005. El setembre del 2009, després de les enormes pèrdues per al SPD en les eleccions federals alemanyes, Heil va anunciar la seva renúncia a aquest càrrec. Posteriorment, el març del 2018 va ser nomenat ministre de Treball i Assumptes Socials, un paper que revalida ara davant l’èxit de les seves polítiques durant la crisi del coronavirus.

Ministeri de Defensa - Christine Lambrecht

Christine Lambrecht, de 56 anys, és una advocada i política alemanya del Partit Socialdemòcrata (SPD) que va ocupar el Ministeri de Justícia durant l’últim mandat d’Angela Merkel. Ara la política es posarà al capdavant del Ministeri de Defensa. Anteriorment, va ser nomenada secretària parlamentària d’Estat en el Ministeri Federal de Finances des del 2018 fins al 2019, i abans d’això, va exercir diversos rols dins del grup parlamentari del SPD, fins i tot com a líder adjunta i Cap Whip.

Ministeri de l’Interior - Nancy Faeser

Nancy Faeser ha sigut un dels nomenaments que més ha sorprès del Govern de Scholz. La política alemanya del SPD de 51 anys originària de Hasse, era poc coneguda fins ara, i serà la primera dona a encapçalar el Ministeri Federal de l’Interior.

Ministeri de Vivenda - Klara Geywitz

Klara Geywitz serà l’encarregada de dirigir el nou Ministeri de Vivenda d’Alemanya. La socialdemòcrata va ser diputada al Parlament Regional de Brandenburg del 2004 al 2019 i en les eleccions primàries a la direcció de l’SPD el 2019, Geywitz va anunciar la seva intenció de postular-se per al càrrec de copresidenta junt amb Olaf Scholz, del qual va ser descartada.

Temes:

Alemanya