A Indonèsia

L’erupció del volcà Semeru deixa almenys 13 morts i un paisatge lunar

3
Es llegeix en minuts

Els equips indonesis d’emergència avaluen aquest diumenge la situació a les poblacions pròximes al volcà Semeru, a l’illa de Java, ja que l’erupció durant la vigília va provocar una enorme allau de cendra candent que ha deixat almenys 13 morts i gairebé un centenar de ferits amb cremades.

La cendra acumulada arriba gairebé al sostre d’algunes cases al poblat de Kebon, que té un aspecte de paisatge lunar i on efectius de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB) busquen possibles supervivents atrapats als edificis parcialment enderrocats, segons mostra un vídeo compartit per les autoritats.

Les tasques de recerca i rescat s’efectuen en onze poblacions assentades al pendent de la muntanya Semeru, de 3.676 metres de l’altura, la més alta del país, tot i que s’han vist dificultades per la forta pluja (que ha enfangat algunes zones) i la baixa qualitat de l’aire.

A més, el pont clau que connectava dos dels pobles principals de la regió ha quedat destruït.

Conforme a l’últim recompte provisional de víctimes, 13 persones han mort i 98 han resultat ferides amb cremades de diversa consideració, entre les quals hi ha dues embarassades que són tractades en hospitals de la província.

Les autoritats han evitat, com solen fer en algunes ocasions quan es produeixen desastres naturals, detallar la xifra de desapareguts, tot i que aquest matí han indicat que van ser evacuats amb vida una desena de miners que havien quedat atrapats per l’erupció.

L’erupció del volcà es va produir dissabte sobre les 15.30 hora local (8.30 GMT) i va provocar un enorme tsunami de cendra que va eclipsar el sol i va sumir momentàniament en una profunda foscor les poblacions annexes a la muntanya.

Un tsunami de cendra

En un vídeo publicat a les xarxes socials per testimonis de l’explosió es veu com alguns veïns de la població de Lumajang corren molt de pressa mentre darrere d’ells avança el núvol gegant de fum i cendra procedent del Semeru.

L’Agència Nacional de Gestió de Desastres ha establert un radi d’exclusió de cinc quilòmetres al voltant del cràter i ha indicat que més de 900 residents han sigut traslladats fins a centres d’evacuació.

Les autoritats, a més, van apuntar que encara intenten calcular l’abast dels danys materials.

El servei de vulcanologia d’Indonèsia manté en el nivell 2 (sobre un màxim de 4) el risc a la zona i va emetre una alerta de vol per als avions que circulin per la regió.

Segons els experts, la cendra podria arribar als 15.000 metres d’altura, per sobre de l’altitud de la majoria d’aeronaus, i que un cop solidificada podria causar danys als motors.

L’arxipèlag indonesi està ubicat dins del denominat Cinturó de foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica amb 127 volcans actius i sacsejada per milers de tremolors a l’any, la majoria d’escassa magnitud.

Notícies relacionades

L’última erupció significativa del Semeru, un dels volcans més actius del país, es va produir el gener d’aquest any però no s’hi van registrar víctimes, mentre que una altra el desembre de 2020 va obligar a evacuar milers de persones.

Aquest diumenge, a més, un terratrèmol de magnitud 6 a una profunditat de 174 quilòmetres va sacsejar les aigües al nord de les illes Moluques, a més de 2.000 quilòmetres al nord-est del Semeru, sense causar danys.