Erupció a La Palma

El volcà de La Palma genera una nova colada

La lava brota d’un dels antics focus emissors i discorre en direcció sud-oest, cap a zones ja ocupades pel magma

2
Es llegeix en minuts

Una nova colada ha sorgit d’un dels antics focus emissors del volcà de La Palma i discorre en direcció sud-oest cap al nucli de Las Manchas, segons han informat aquest divendres els portaveus del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (Pevolca).

Francisco Prieto, portaveu del comitè tècnic del Pevolca, ha explicat que encara és aviat per parlar de l’abast d’aquesta nova colada, però les primeres notícies apunten que de moment discorre per zones ja ocupades.

A la part nord no hi ha hagut gaires variacions en les colades, tret d’un petit avanç a la zona alta que discorre a poc a poc i arriba a la carretera de Tacande sense separar-se gaire de la colada primigènia.

El discórrer principal de la lava és per la zona central, amb poca velocitat i refredant-se a l’arribar des de la part alta a la baixa.

En total, la lava ocupa 1.144 hectàrees, amb una amplada màxima entre colades de 3.350 metres, i en el seu avanç el magma ha destruït 2.790 edificacions i n’ha danyat 101 més, segons les últimes dades del sistema de satèl·lits europeus Copernicus.

També hi ha 70,3 quilòmetres de carreteres afectades, de les quals 10,4 són carrers, una mica més de 2 quilòmetres són travessies, 47 quilòmetres són altres viàries i la resta vies insulars.

Les persones allotjades en hotels són 548 i hi ha 43 persones dependents en centres sociosanitaris.

Quant als indicadors de l’activitat volcànica, el con principal de la qual és a una altura de 1.125 metres, la portaveu científica del Pevolca, Carmen López, ha informat que l’alçària de la columna és de 1.900 metres amb núvol de dispersió en direcció sud sud-oest.

El vent bufa del nord-est, cosa que manté l’orientació del plomall de cendres cap al sud-oest, situació favorable per a l’operativitat de l’aeroport de La Palma.

Per a dissabte es preveu l’arribada d’aire des del Sàhara amb calima, cosa que podria empitjorar la qualitat de l’aire per la presència de partícules PM10 (inferiors a 10 micres).

La sismicitat a profunditats intermèdies ha disminuït en les últimes 24 hores i també ha baixat la sismicitat a profunditats de més de 20 quilòmetres.

El nivell del tremor es troba en valors mitjans, tot i que registra una alta variabilitat, i s’ha registrat un nou episodi de deformació vertical de 6 centímetres a l’estació més pròxima al centre eruptiu, l’LP03.

L’emissió de diòxid de sofre associada al plomall volcànic registra valors alts, dins de la tendència descendent que es produeix des del 23 de setembre.

Notícies relacionades

L’emissió difusa de diòxid de carboni associada a la dorsal volcànica de Cumbre Vieja està en valors estables des del 15 de novembre.

La qualitat de l’aire per presència de diòxid de sofre es troba en nivells entre bons, raonablement bons i regulars, segons les zones, mentre que la qualitat per partícules de menys de 10 micres es troba en nivell desfavorable a Los Llanos de Aridane i entre nivells bons i regulars a la resta d’estacions.