Crisi al país sud-americà

El fantasma del ‘corralito’ ressorgeix a l’Argentina 20 anys després

  • Dues dècades després del congelament dels estalvis que va desembocar en una dura crisi política i social, es tem la reedició de la debacle

  • La falta de dòlars i el paper de l’FMI tornen a escena com aquell desembre del 2001

El fantasma del ‘corralito’ ressorgeix a l’Argentina 20 anys després
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El desembre invoca a l’Argentina els fantasmes més incòmodes. Planen empesos per la crisi econòmica, el temor i la desesperança. 20 anys després del ’corralito’, la crisi financera que va fer esclatar el país com una bomba de rellotgeria, amb cinc presidents en tot just 15 dies, els records d’aquell desembre del 2001 afloren com un acte reflex. Les fake news d’una potencial reedició dels traumes passats han sigut de tal escala que el Banc Central (BCRA) va assegurar que no hi ha cap possibilitat que els estalvis en dòlars tornin a ser confiscats. El rumor s’havia alimentat a partir d’una recent decisió del BCRA, que havia prohibit finançar amb targetes de crèdit en còmodes quotes i pesos argentins els viatges a l’exterior. La mesura es va adoptar per cuidar les reserves internacionals. Per la seva banda, Gabriela Cerruti, la portaveu del Govern del president Alberto Fernández, va descartar una devaluació del peso nacional.

Però la intranquil·litat no cessa, entre altres raons perquè en aquests moments hi ha un problema comú al del desembre del 2001, i és la falta de dòlars a les arques estatals. L’Argentina té una llarga i conflictiva relació amb la moneda nord-americana. El dòlar és alguna cosa més que un instrument d’estalvi i inversió, inevitable per a les transaccions immobiliàries. Els sociòlegs Mariana Luzzi i Ariel Wilkis, autors d’El dólar. Historia de una moneda argentina (1939-2019), ho han qualificat d’«artefacte públic d’interpretació de la realitat econòmica i política que cap ciutadà del país pot obviar». Les empreses i famílies argentines tenen estalviats a l’exterior o sota dels matalassos de casa seva 304.097 milions de dòlars.

Els dies del ‘corralito’

El problema ve de lluny i ha tingut sempre com a contrapartida fortes devaluacions. Res té comparació amb els estremiments de fa dues dècades. Aquells episodis, que van provocar 33 morts i onades de saquejos, es llegeixen a través dels sotsobres del present. El 2 de desembre del 2001, i després de 10 anys de vigència d’una llei que va establir la paritat entre la moneda local i la dels Estats Units, alimentant els somnis d’una Argentina de Primer Món sobre la base de la venda d’empreses estatals i un furiós endeutament extern, el Govern del llavors president Fernando de la Rúa es va trobar amb una sequera irremeiable. Banquers, financers i persones relacionades amb el poder polític van arribar a temps a retirar els seus dipòsits i remetre’ls a l’exterior. Els estalviadors no, i per això des d’aquell dia només van poder treure dels seus comptes 250 dòlars. Es van congelar 70.000 milions de la divisa nord-americana.

Per De la Rúa, va ser el principi del final. Van tronar les cassolades. El Govern va decretar l’estat de setge. Van augmentar les protestes. El 20 de desembre, el president va dimitir. El primer mandatari provisional, Adolfo Rodríguez Saa, va suspendre el pagament del deute extern, que representava el 166% del PIB. Setmanes més tard, el mandatari provisional, Eduardo Duhalde, va depreciar un 400% la moneda argentina. L’ensorrament argentí va tenir efectes duradors en la vida dels seus habitants.

El Fons, una altra vegada

Notícies relacionades

L’hecatombe del ‘corralito’ i l’actualitat tenen, a més dels dòlars, un altre protagonista en comú: el Fons Monetari Internacional (FMI). La sort de De la Rúa es va decidir des del moment en què l’organisme financer es va abstenir de continuar finançant l’Argentina. Per aquests dies, el Govern de Fernández protagonitza un pols amb l’FMI d’incert final. El 2006, Néstor Kirchner va decidir cancel·lar de cop tot el deute que el país arrossegava amb el Fons Monetari: 9.800 milions de dòlars. Però el 2018, un mandatari de signe polític contrari, Mauricio Macri, va tornar a demanar diners a l’FMI: 47.000 milions de dòlars. Gran part d’aquest desemborsament inèdit en la història de l’entitat va alimentar el mecanisme de la fuga de capitals en els dos últims anys de l’Administració de dretes.

Fernández va assumir el 10 de desembre del 2019 sota el pes d’aquest deute, així com el contret amb els creditors privats. El 2020 va aconseguir refinançar aquest últim passiu. L’acord amb l’FMI encara no arriba. L’Argentina hauria d’abonar el 2022 i el 2023 més de 38.000 milions de dòlars. Fernández va dir que no pactarà un acord sobre la base de més penúries per a una societat amb un 41% de pobres. Una comitiva del seu Govern ha viatjat a Washington per negociar amb l’organisme. Mentrestant, Buenos Aires es cuina per la calor i les profecies de nous desastres.