Eleccions a l’Argentina

Fam al país de la carn i el blat

  • La pobresa s’estén per les barraques de l’Argentina, un univers de marginalitat sense temps per pensar en els comicis de diumenge

  • Fins a 1,5 milions de persones tenen gana, una xacra que castiga el 60% dels nens i nenes del país, que s’han posat a treballar

Fam al país de la carn i el blat

JUAN IGNACIO RONCORONI

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Atroces ciudadelas sucias y derramadas/ de viviendas como hongos; latones, bolsas, zanjas/ hundidas por las lluvias, mordidas por los vientos». El 1957, Raúl González Tuñón va escriure el seu poema ‘Villa amargura’ per retratar les zones pauperitzades d’un país on la pobresa era inferior al 8% i provocava indignació. Aquesta xifra s’ha multiplicat per més de cinc al caliu de successives crisis, i ja no escandalitza tant. La fam afecta tant les anomenades «vila misèria», com es coneix l’univers de barraques que s’han disseminat per tot el territori argentí, que no hi ha temps per pensar en les eleccions. La ciutat de Buenos Aires36 assentaments marginals. Els seus sostres de xapa rovellada, la marca d’un abandonament congènit, refuten les aspiracions europeïtzants de la capital.

La Vila 21– 24, coneguda també com ‘vila Zabaleta’, es troba al sud, vorejant un pestilent rierol. Fidel Ruiz forma part de l’organització social La Poderosa, encarregada del seu poliesportiu Diego Armando Maradona. S’hi realitzen activitats recreatives després d’un dia on no se sap si hi haurà sopar a moltes de les taules. «Les condicions en les quals viu la gent són d’enorme vulnerabilitat. La gent fa fila als menjadors populars, els ‘pibes’ i ‘pibas’ no poden accedir a l’educació. Ha faltat la connectivitat en la pandèmia. El poliesportiu, per tant, és un espai per somiar i alliberar-se».

Notícies relacionades

L’Argentina és el tercer productor mundial de soja, all, mel i llimona; el quart de blat de moro i carn, un producte amb un nivell de consum com el de fa un segle. Ocupa al seu torn el setè lloc entre els venedors de blat i olis. Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO), 1,5 milions de persones pateixen gana. La Universitat Catòlica duplica aquest número. Gairebé el 60% dels nens, alguns dels quals van al poliesportiu de Villa Zabaleta, es troben en aquesta condició. El 23% dels menors ha sortit a treballar. La meitat va començar a fer-ho durant la pandèmia. I tot pot ser pitjor.

En els últims 12 mesos, la inflació ha sigut del 52%. Els rumors d’una forta devaluació després de les eleccions van fer que els preus es disparessin. I aquesta diferència se sent molt a la 21-24. En aquests casots viuen 40.000 persones que lluiten diàriament per no caure en la indigència. Les seves 13 esglésies s’atapeeixen els diumenges. Tronen entre les seves parets les comandes d’una petita salvació.

Temes:

Argentina