L’Iran insta els EUA a «deixar la seva addicció a les sancions» després d’últimes mesures

  • Segons el portaveu, davant «la màxima resistència de l’Iran» a les mesures punitives nord-americanes, Washington ha hagut de recórrer aquesta vegada a «escenaris de Hollywood per mantenir viva l’atmosfera de les sancions».

barcelona/60ef3b6ea8d8c00019b0336b.jpg

barcelona/60ef3b6ea8d8c00019b0336b.jpg

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri d’Exteriors de l’Iran va instar dissabte els Estats Units a «deixar la seva addicció a les sancions» després que el país nord-americà sancionés una xarxa iraniana per intentar segrestar a Nova York la periodista nord-americanoiraniana Masih Alinejad.

«Washington ha de saber que no té més remei que deixar la seva addicció a les sancions i utilitzar paraules apropiades i un comportament respectuós amb Teheran», va remarcar en un comunicat el portaveu d’Exteriors, Saïd Jatibzadeh.

Segons el portaveu, davant «la màxima resistència de l’Iran» a les mesures punitives nord-americanes, Washington ha hagut de recórrer aquesta vegada a «escenaris de Hollywood per mantenir viva l’atmosfera de les sancions». «Malauradament, els funcionaris nord-americans actuals estan seguint els passos fracassats de l’administració anterior», va dir Jatibzadeh, comparant l’actual Govern del demòcrata Joe Biden amb el del republicà Donald Trump.

Defensora dels drets de les dones

El Departament d’Economia va sancionar ahir quatre integrants de la intel·ligència iraniana que tenien per objectiu segrestar Alinejad, una periodista de 44 anys que viu a Nova York i que és activista pels drets de les dones i contra l’obligatorietat del vel a l’Iran.

Aquesta xarxa, integrada per Alireza Shahvaroghi Farahani, Mahmoud Khazein, Kiya Sadeghi i Omid Noori, tenia també com a blanc dissidents iranians en altres països «com part d’una àmplia campanya per silenciar els crítics del Govern iranià», va assenyalar el Departament d’Economia en un comunicat.

Segons va informar el juliol passat el Departament de Justícia nord-americana, els quatre acusats citats van intentar primer el 2018 obligar alguns familiars d’Alinejad a atraure-la a un tercer país per ser arrestada i traslladada a l’Iran.

Notícies relacionades

Després es van dedicar a vigilar-la entre 2020 i 2021 i van planejar traslladar-la fora de Nova York mitjançant llanxes ràpides d’estil militar o fins i tot portar-la per mar a Veneçuela, que té estrets vincles amb Teheran. El Ministeri d’Exteriors de l’Iran va negar llavors aquesta acusació, que va qualificar d’«infundada i ridícula».

Alinejad ha creat diverses iniciatives en xarxes socials perquè les dones surtin als carrers de l’Iran sense vel o amb mocadors blancs els dimecres i ho documentin amb fotografies, mentre col·labora amb mitjans de comunicació opositors al règim iranià.