Restriccions per Covid

Holanda tanca l’oci i el comerç no essencial a les 17 h

  • Aquest toc de queda des de les 17 h quedarà vigent durant les pròximes tres setmanes, des de diumenge que ve, han confirmat fonts del govern

zentauroepp54055972 mark rutte  prime minister of the netherlands  talks during 200713135144

zentauroepp54055972 mark rutte prime minister of the netherlands talks during 200713135144 / Bernd von Jutrczenka

2
Es llegeix en minuts

El Govern neerlandès ha anunciat la tarda d’aquest divendres «mesures estrictes» per reforçar les actuals restriccions i mirar de frenar els alts contagis als Països Baixos, mentre mira de mantenir l’atenció mèdica crítica en plena pressió hospitalària pels pacients de Covid-19. Les mesures anunciades pel primer ministre Mark Rutte impliquen, entre altres coses, un tancament de tot comerç no essencial i restauració a partir de les 17 h i fins a l’endemà.

Aquest toc de queda des de les 17 h quedarà vigent durant les pròximes tres setmanes, des de diumenge que ve, han confirmat fonts del govern. Aquesta restricció s’aplicarà a restaurants, cafeteries, comerços no essencials, el sector cultural, museus i monuments històrics, entre d’altres, i els supermercats i botigues de queviures hauran de tancar a les 20.00 hores.

No obstant, les escoles es mantindran obertes, malgrat ser una de les principals fonts de contagis en aquests moments, però els alumnes d’alguns grups a les escoles de primària i secundària estaran obligats a portar mascareta al passadís.

Auge de contagis

La roda de premsa d’aquest divendres estava prevista per a la setmana vinent, però el brutal augment de casos ha provocat que s’avancés. Els contagis diaris ronden ja els 22.000 casos cada 24 hores i els sanitaris no han dubtat a demanar al Govern que introduís restriccions més fortes a causa de la forta pressió hospitalària.

En la mateixa línia, el Govern ha anunciat que es tractarà de contenir la situació retardant encara més l’atenció planificable als hospitals, és a dir, es posposaran, per exemple, les operacions de genoll, maluc o hèrnies inguinals, però es mantindran les intervencions que s’han de realitzar dins d’un termini de sis setmanes per un risc mortal.

Els hospitals havien demanat al ministre reduir l’atenció planificable que no sigui crítica perquè el personal d’altres departaments pugui ser desplegat a les unitats de cures intensives, atesa la falta de sanitaris.

Fase de crisi

Hugo de Jonge va advertir que la crisi sanitària ha entrat en una nova fase, la prèvia al que es coneix com a «fase de crisi», la més greu, i va instar la gent a «estar preparada per a un hivern dur», tot i que va prometre que el Govern «prendrà totes les mesures necessàries per alleujar la càrrega sobre la sanitat».

Notícies relacionades

El Govern també va decidir aquest divendres la suspensió total de tots els vols procedents dels països del sud de l’Àfrica com una mesura de prevenció després de la detecció d’una nova variant del coronavirus a la regió.

Això va provocar que els 600 passatgers de dos vols que van arribar després d’aquesta decisió des de Sud-àfrica quedessin retinguts a l’aeroport Schiphol d’Amsterdam per la gendarmeria neerlandesa fins a ser sotmesos a una PCR i que es conegui el resultat del test, per la qual cosa encara estan a l’aeròdrom a l’espera, fins aquesta nit.