Els EUA alliberen un pres després de 43 anys a la presó per un crim que no va cometre

35701569762 21a05431ab b

35701569762 21a05431ab b

2
Es llegeix en minuts

Un afro-nord-americà va ser absolt i alliberat aquest dimarts per un tribunal de l’estat de Missouri, en el centre dels Estats Units, després de passar 43 anys rere les reixes per un error judicial.

Kevin Strickland, de 62 anys, havia sigut condemnat el 1979 a cadena perpètua per un jurat format exclusivament per blancs per un triple assassinat ocorregut un any abans a Kansas City, Missouri.

Strickland va proclamar fermament la seva innocència, i a principis d’aquest any, l’oficina del fiscal del comtat de Jackson, que inclou Kansas City, va decidir que havia sigut condemnat per error. Després de revisar el cas, el jutge James Welsh va ordenar dimarts l’alliberament immediat de Strickland.

L’exoneració de Strickland el converteix en un dels presos amb més anys rere les reixes als Estats Units en haver sigut condemnats injustament.

Segons el Registre Nacional d’Exoneracions, de les universitats d’Irvine a Califòrnia i Michigan, unes 2.500 persones absoltes per la justícia en els últims 30 anys han passat una mitjana de 13,9 anys a presó, amb un màxim de 47 anys i 2 mesos.

Culpable en un segon judici

Strickland, el primer judici del qual va resultar nul, va ser declarat culpable en un segon judici per l’assassinat del 25 d’abril de 1978 de tres persones que van ser lligades i afusellades.

L’única sobrevivent, Cynthia Douglas, va identificar Strickland com un dels quatre homes responsables de la matança, però després es va retractar del seu testimoni.

Dos dels homes condemnats pels assassinats van dir que Strickland no hi estava involucrat i van identificar dos homes més com a participants. Tampoc hi va haver prova que vinculés Strickland amb el crim, i aquest fins i tot va proporcionar una coartada d’on es trobava en aquell moment.

«Strickland va ser condemnat únicament pel testimoni de Douglas, que posteriorment es va retractar de les seves declaracions», va dir el jutge. «En aquestes circumstàncies úniques, la confiança del Tribunal en la condemna de Strickland està tan soscavada que no pot sostenir-se, i la sentència condemnatòria ha d’anul·lar-se», va apuntar. I va afegir: «El Tribunal ordena l’alliberament immediat de Strickland».

Nova vida

El fiscal del comtat de Jackson, Jean Peters Baker, va saludar la decisió. «Això porta justícia, finalment, a un home que tràgicament ha patit tant com a resultat d’aquesta condemna injusta», va dir Baker en un comunicat.

Notícies relacionades

L’organització Midwest Innocence Project, que va advocar pel cas de Strickland, va llançar una campanya de recaptació de fons a internet per ajudar-lo a començar una nova vida.

Strickland li va dir fa poc al Washington Postque, una vegada lliure, que volia visitar la tomba de la seva mare, morta aquest estiu boreal, i veure, per primera vegada, el mar.

Temes:

Estats Units