Soci incòmode de la UE

La ultraconservadora Polònia s’allunya, cada cop més dividida, de la UE

  • La mort d’una jove amb un fetus inviable desencadena noves protestes contra el Govern i la restrictiva llei d’interrupció de l’embaràs

  • El Govern del Partit Llei i Justícia es declara euroescèptic i no dubta a recórrer al llenguatge de l’odi a l’hora de referir-se al col·lectiu LGTBI

La ultraconservadora Polònia s’allunya, cada cop més dividida, de la UE

La gente protesta después de la muerte de Izabela, una mujer de 30 años en la semana 22 de embarazo con activistas que dicen que aún podría estar viva si la ley del aborto no fuera tan estricta en Varsovia, Polonia , el 6 de noviembre de 2021. David Zuchowicz / Agencja Wyborcza.pl via REUTERS ATENCIÓN EDITORES - ESTA IMAGEN FUE PROPORCIONADA POR UN TERCERO. POLONIA FUERA. NO HAY VENTAS COMERCIALES O EDITORIALES EN POLONIA .

4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Altes tanques antiavalots i agents de seguretat protegeixen la seu del Tribunal Constitucional de Polònia, situat en un elegant palauet del sud de Varsòvia que al seu dia va fer les funcions de casino per a oficials. Només unes hores abans, al voltant de 10.000 persones, majoritàriament activistes en favor de la relaxació de la llei sobre l’avortament i militants de moviments feministes als quals va acabar adherint-se Donald Tusk, expresident del Consell Europeu, s’havien concentrat en aquest bucòlic racó de la capital polonesa per protestar per la mort de la Izabela, una jove de 30 anys de Pszczyna, al sud del país, com a conseqüència d’un embaràs inviable de 22 setmanes.

Hores abans de morir, la Izabela, el cognom de la qual no s’ha donat a conèixer, va arribar a escriure per WhatsApp a la seva família des de l’hospital on havia sigut ingressada que els metges es negaven a practicar-li la interrupció de l’embaràs a causa de les estrictes lleis sobre l’avortament vigents a Polònia: «Esperaran que el nadó mori o que ‘alguna cosa’ comenci a passar; i si no, llavors fantàstic, puc esperar patir xoc sèptic».

L’endemà, a primera hora del matí, la Izabela va morir, segons els metges de l’hospital, a causa d’un embolisme pulmonar, segons l’autòpsia com a conseqüència d’un xoc sèptic, una defunció que es va donar a conèixer més d’una setmana després d’haver-se produït. L’hospital ha suspès els dos metges que la van tractar i ha intentat evadir la responsabilitat, assegurant que «totes les decisions mèdiques es van adoptar tenint en compte les provisions legals i els codis de conducta a Polònia».

Mandat de nou anys

No és estrany que la més alta instància judicial del país eslau, escollida per l’òrgan legislatiu per a un mandat de nou anys, concentri les ires de l’important sector de la ciutadania que es troba desprotegit o no representat per l’actual Govern de coalició, encapçalat pel partit Llei i Justícia, de tendència populista, ultraconservadora i euroescèptica. Dues de les seves últimes decisions no només han indignat els moviments feministes o progressistes, sinó que fins i tot han provocat una severa reacció de la UE. L’octubre del 2020, l’organisme va decretar inconstitucional un dels preceptes per permetre la interrupció de l’embaràs, les malformacions del fetus. El juliol passat, a instàncies del primer ministre Mateusz Marowiecki, va establir que l’article 1 del Tractat de la Unió contradeia la primacia de la Carta Magna polonesa i la sobirania de l’Estat.

Les últimes manifestacions «no canviaran gran cosa i el Govern no es veurà obligat a modificar el rumb», assegura a EL PERIÓDICO Malgorzata Kulwaczewska Figat, periodista del portal d’esquerres Strajk.eu. La participació en les mobilitzacions, segons la informadora, «va ser menys nodrida de l’esperat» en un país que, ara com ara «només està pendent de la crisi de refugiats», es lamenta, abans de recordar que l’anterior onada de protestes feministes, que va tenir lloc després de les últimes restriccions aprovades per l’organisme, només va aconseguir que circulés a internet «més informació» perquè les dones que ho volguessin anessin als països veïns com Alemanya, Txèquia o Eslovàquia.

Notícies relacionades

Les autoritats responen a les crítiques assegurant que la mort de la Izabela és el resultat de males pràctiques mèdiques i no de les restrictives lleis sobre l’avortament, permissible en el cas que la salut de la mare estigui en perill. «Quan es tracta de la salut de la mare, interrompre l’embaràs és possible», va insistir el primer ministre Marowiecki. «El cas de la Izabela demostra que fins i tot un supòsit que en cap cas hauria de ser qüestionat –la vida i la salut de la mare– no sempre és reconegut pels doctors perquè tenen por», va respondre Urszula Grycuk, de la Federació de Dones i Planificació Familiar.

Fer-se el desentès

L’actitud del Govern actual respecte a la comunitat LGTBI també ha generat importants crítiques. A diferència del que passa amb formacions de dreta i centredreta d’Europa Occidental, els líders de Justícia i Llei no tenen cap objecció a l’hora de fer servir un llenguatge de l’odi cap als membres d’aquest col·lectiu, acusant-los de posar en perill «els valors» i la «identitat nacional polonesa» i fins i tot arribant a declarar-se un centenar de municipis com a «zones lliures de LGTB». A CodeRed, un dels locals d’ambient homosexual de la capital, els clients intenten fer-se el desentès a declaracions com aquestes i posar bona de cara al mal temps. «És una fase de la història d’aquest país, però aquest Govern no durarà sempre», destaca Iremeusz Mankiewicz. Tot i que a Polònia els gais no es poden casar ni formar unions civils, sí que confien que la pertinença a la UE temperi qualsevol temptació del Govern d’arremetre-hi més enllà de les paraules. «Necessiten els fons europeus», recorda Iremeusz.

Mobilització enmig de l’assetjament dels mitjans independents