Dosi de reforç

Berlusconi inicia la carrera per a la presidència de la República i s’exhibeix vacunant-se

  • El magnat inicia una campanya de contactes davant la vacant que es produirà a inicis de febrer

  • El favorit és Draghi, actual primer ministre, però el seu nomenament generaria inestabilitat en el Govern

Berlusconi inicia la carrera per a la presidència de la República i s’exhibeix vacunant-se
3
Es llegeix en minuts
EFE

L’exmandatari i empresari italià Silvio Berlusconi, de 85 anys, ha publicat avui un vídeo a les xarxes socials en el qual apareix vacunant-se amb la dosi de reforç contra el coronavirus, mentre la premsa italiana assegura que s’està preparant per presentar-se com a candidat per ser el pròxim president de la República.

«Les vacunes són l’instrument que tenim per derrotar la Covid i limitar els seus efectes sobre la salut i l’economia. Hem d’evitar nous dols i tancaments. Us toca a vosaltres: qui no s’hagi vacunat, que ho faci al més aviat possible i qui pugui fer-ho que reservi la tercera dosi», va escriure Berlusconi a les xarxes socials juntament amb un vídeo en el qual es veu com el vacunen i fa el senyal de victòria.

Per a Berlusconi, que va contraure el virus el setembre del 2020, es tracta de la segona inoculació, doncs com a contagiat només va necessitar una dosi per a la immunització.

La sortida de Mattarella

Mentre el tres vegades president del Govern italià es vacunava, els mitjans asseguraven que està preparant la seva carrera per intentar ser cap d’Estat, quan al febrer acabi el mandat de set anys de Sergio Mattarella.

«Missions a l’exterior i campanya d’adquisicions: l’estratègia de Berlusconi per al Quirinal», publica avui el diari ‘La Stampa’, que assegura que l’amo de la companyia Finnivest està buscant recolzaments a Europa i també al Parlament. La setmana que ve, Berlusconi viatjarà a Estrasburg els dies 24 i 25 de novembre per a la cita del Partit Popular Europeu (PPE) i mantindrà algunes reunions, mentre manté un perfil baix als mitjans per no cremar la seva imatge, assegura ‘La Stampa’.

«La campanya presidencial de Berlusconi està en ple apogeu, inclòs un fulletó enviat als parlamentaris del Partit Demòcrata», escriu el diari ‘Corriere della Sera’. El diari milanès va publicar que els diputats van trobar a la seva bústia de correus de la Cambra baixa «una biografia de Berlusconi, amb algunes de les seves intervencions sobre els valors del liberalisme, el catolicisme i el garantisme». Afegeix que Berlusconi està trucant personalment també a molts dels parlamentaris, també del Partit Demòcrata (PD), per presentar-los el seu pla.

El 3 de febrer acaba el mandat de Mattarella, que ja ha reiterat que no està disposat a presentar-se a un segon mandat, per la qual cosa s’ha obert un període d’incertesa i guerres polítiques, ja que tots apuntaven com el seu successor a Mario Draghi, l’actual president del Govern elegit precisament per impulsar un procés de reformes amb què treure el país de la crisi derivada de la pandèmia.

Possible avançament electoral

La possibilitat de poder repetir mandat, com ja va passar amb Giorgio Napolitano el 2015, quan va accedir a repetir el septenni en un moment de bloqueig polític, o almenys algun any més, hauria permès a Draghi arribar al final de la legislatura el 2022 i concloure el procés de reformes vinculades a les ajudes del Pla de Recuperació europeu i, posteriorment, pensar a poder ser elegit cap d’Estat.

Notícies relacionades

Però si Draghi finalment és indicat per ocupar el palau del Quirinal, seu de la direcció, això portaria inevitablement a haver de convocar eleccions anticipades. Per això, de moment no hi ha candidats capaços de posar d’acord les forces parlamentàries, mentre que Berlusconi acaricia el somni de la seva carrera.

En els últims dies, a l’esquerra s’ha suggerit el nom del membre del PD i actual comissari europeu per a l’Economia, Paolo Gentiloni, mentre que també circulen altres noms, com el de la independent i ministra de Justícia, Marta Cartabia.