Opositor cubà

Yunior García: «Si no sortíem de Cuba, ens decapitaven»

  • L’opositor cubà, de 39 anys, ha arribat a Espanya en un vol comercial acompanyat de la seva dona, sense que per ara estigui clar quins són els seus plans de futur.

Yunior García: «Si no sortíem de Cuba, ens decapitaven»

AFP

2
Es llegeix en minuts

El líder opositor cubà Yunior García Aguilera, promotor de la marxa cívica contra el Govern de Cuba, va demanar aquest dijous a Madrid acabar amb la idea romàntica que encara queda de l’illa, ja que «és una dictadura», i el matrimoni entre el Govern i el poble «s’ha convertit en un matrimoni fallit». García Aguilera va assegurar que va decidir viatjar amb la seva dona a Madrid perquè «si no volàvem de Cuba, ens decapitaven», va dir després d’enumerar les pressions que tant ell com la seva família van patir des que des de la seva plataforma Archipiélago va sorgir la idea d’organitzar la marxa cívica dilluns.

«Si em condemnaven, em convertien en un símbol, si em mataven també, ells volien anul·lar-me com a persona, i gairebé ho aconsegueixen, perquè si arribava a dormir dues hores diàries n’eren moltes», va dir. García Aguilera va incidir en la idea que «a tot el que s’atreveixi a estar en contra del Govern a Cuba el converteixen en no-persona».

Abusos del Govern cubà

«La revolució va devorar els seus fills i els seus nets», va dir García Aguilera en una multitudinària roda de premsa a Madrid, en què va relatar els abusos del Govern cubà i va destacar l’«esclat social» que es va donar a Cuba l’11 de juliol. «L’estratègia del règim era tenir-me incomunicat a casa i silenciar-me, i l’únic que tinc és la meva veu. No he demanat asil, la meva intenció és tornar a Cuba, però no vull fer les coses amb ràbia», va denunciar.

Va assegurar que mai es quedarà callat, «perquè si em treuen la veu no soc ningú». García Aguilera, de 39 anys, va aterrar ahir a Madrid amb un visat de turista, segons van confirmar fonts governamentals espanyoles, en un viatge sorprenent i inesperat que el Govern cubà nega que formi part d’un pacte entre els dos executius.

Hores després d’arribar a Espanya, l’artista cubà va escriure un missatge a les xarxes socials en el qual, a més de confirmar el viatge, agraïa la preocupació de tots els seus amics i també a «moltes persones» que el van fer possible, de qui no va voler donar noms, «ja que molts són a Cuba i podrien patir represàlies».

Ajuda del Govern espanyol

Notícies relacionades

El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assenyalat aquest dijous que el Govern ha «facilitat» l’arribada a Espanya de l’opositor cubà. Així, ha indicat que es va plantejar la possibilitat que García vingués a Espanya i el Govern «va facilitar documentalment» la seva arribada per «garantir que aquesta persona no tingui dificultats», ha explicat.

D’aquesta manera Bolaños ha confirmat que l’opositor es troba fora de perill a Espanya i ha mostrat la seva preocupació per la situació a Cuba. «Volem ajudar els cubans i que es garanteixin els drets», ha afegit. A més, ha afirmat que estan exigint que es tornin les acreditacions als periodistes de l’agència Efe a Cuba, que els van ser retirades abans de les protestes de dilluns. Bolaños no va aportar més detalls al ser preguntat si la iniciativa de venir a Espanya havia partit del mateix García i s’ha limitat a reiterar que la seva arribada tenia per objecte evitar dificultats al seu país.

Temes:

Cuba