Es desactiva la protesta del 15-N a Cuba per temor de les represàlies estatals

  • El col·lectiu Archipiélago considera que no es donen les condicions per fer la marxa pacíficament

  • El seu líder va demanar als cubans recórrer a «maneres enginyoses i pacífiques» si volen expressar dilluns la seva oposició al Govern

Es desactiva la protesta del 15-N a Cuba per temor de les represàlies estatals
4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La protesta opositora ha quedat en suspens a Cuba. El col·lectiu Archipiélago, fruit d’una nova dissidència política, forjada a través de les xarxes socials i el recanvi generacional, va considerar que no existeixen les mínimes condicions per guanyar l’espai públic el 15 de novembre. El dramaturg Yunior García Aguilera, que ha irromput com a referent d’aquesta heterogènia associació, va fer una crida als potencials adherents a no «posar en risc la seva integritat física i la d’altres persones» i evitar «qualsevol tipus d’enfrontament violent» o qualsevol acció «que generi repressió». García Aguilera va oferir, a canvi, com si es tractés d’una ‘performance’ personal, marxar aquest diumenge en solitari i «en nom de tots els ciutadans que el règim ha privat del seu dret a manifestar-se el 15-N». El director teatral i autor va dir que caminarà «en silenci a les tres de la tarda» per la 23, una de les principals avingudes de l’Havana, «portant únicament una rosa blanca». Això no és un acte d’heroisme, «és un acte de responsabilitat». Als cubans que havien decidit sortir al carrer els va proposar trobar «maneres enginyoses i pacífiques per aconseguir expressar-se sense donar peu a què es desencadeni la violència contra ells, contra ningú, absolutament».

Segons el dramaturg dissident «el règim» ha utilitzat, «per dissuadir-nos d’exercir un dret legítim, l’exèrcit, la Seguretat de l’Estat, els intendents, l’Assemblea Nacional, els seus perfils anònims a les xarxes, els seus quadros i institucions obedients, els seus agents declarats o encoberts, els seus paramilitars i els seus bastons amb claus a la punta, tota la premsa oficialista, la Fiscalia i fins i tot els nens». Això últim, va afegir al seu perfil de Facebook, és veritablement intolerable i supera tots els nostres límits.

García Aguilera va dir que Archipiélago «sap» tot el que «estan preparant contra nosaltres» dilluns vinent. «Sabem la por de tantes mares, les que tenen fills que han decidit manifestar-se i les que tenen fills a la policia o al Servei Militar. Sabem que podrien infiltrar persones violentes dins de la marxa per després culpar-nos de les seves accions. Sabem que serien capaços, fins i tot, de fabricar qualsevol acció aberrant contra llocs sensibles per provocar ira i indignació en els segments del poble que encara controlen». Per aquestes raons, el col·lectiu va desistir de la protesta pacífica.

La posició oficial

La tensió política havia crescut durant els últims dies a l’illa. El Govern del president Miguel Díaz-Canel va assegurar que la jornada cívica estava finançada pels Estats Units i amb l’únic propòsit de generar el caos quan s’obre el turisme internacional i comencen les activitats educatives. «No hi ha accions autòctones de desestabilització a Cuba, d’oposició al nostre govern. Vostès caminen pels nostres carrers des de fa unes setmanes, podrien recórrer tot el país i els convido a fer-ho, i el que veuran és l’alegria de la gent, l’esperança, la felicitat de la família i dels nens davant aquest moment d’oportunitat que s’obre davant el nostre país en un final d’un bienni tremend, en proximitat del nou any», va dir el ministre d’Exteriors, Bruno Rodríguez, a la comunitat diplomàtica acreditada a l’Havana.

Notícies relacionades

García Aguilera va contestar: «Els Estats Units saben perfectament que no tenen cap relació amb Archipiélago o amb la marxa. La nostra plataforma aspira de manera irrenunciable que els nostres conflictes interns siguin resolts sense ingerències». Malgrat la seva distància declarada de Washington, fins al punt d’haver condemnat les sancions comercials en altres oportunitats, el dramaturg està convençut que el desafiament a les autoritats tindrà un cost per al col·lectiu. «Ja està a punt el setge contra les figures més visibles de la nostra plataforma i ja estan firmades les nostres sentències».

Preocupació de l’ONU

En aquest context, Clément Nyaletsossi Voule, relator especial de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre el dret a la llibertat de reunió pacífica i d’associació, va assegurar que el Govern té l’obligació de protegir i facilitar l’expressió a través de les protestes pacífiques. «És una violació de l’obligació de l’Estat assetjar i intimidar els organitzadors per evitar manifestacions pacífiques».

Temes:

Cuba