Macrooperació

Destapada una xarxa de tràfic d’or i diamants a l’Exèrcit portuguès

  • La policia lusitana deté almenys una desena de persones i ordena registres a diverses ciutats del país

  • Diversos militars i exmilitars van introduir presumptament pedres precioses i drogues a Europa aprofitant missions militars a l’Àfrica

Destapada una xarxa de tràfic d’or i diamants a l’Exèrcit portuguès
1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La Policia Judiciària de Portugal (PJ) ha detingut aquest dilluns almenys una desena de persones vinculades a una presumpta xarxa de tràfic de diamants, or i drogues en l’Exèrcit lusità. El jutge ha ordenat, a més, el registre d’un centenar de domicilis i edificis a diverses ciutats del país, inclosa la caserna militar de Sintra. Més de 300 efectius de la PJ han participat en l’operació.

La investigació va començar el 2019, a partir de la denúncia del comandant de l’Exèrcit portuguès en una missió de les Nacions Unides a la República Centreafricana. El comandant va alertar les autoritats lusitanes sobre els presumptes negocis il·legals d’alguns militars i exmilitars, que aprofitaven presumptament l’absència de controls als avions de l’Exèrcit per introduir la mercaderia a Europa. En el cas dels diamants, aquests eren transportats posteriorment per terra fins a Bèlgica.

Els detinguts blanquejaven els diners a través de testaferros, que van obrir diversos comptes bancaris i van comprar criptomonedes per mirar d’esborrar el rastre dels diners. Uns presumptes delictes que «han de ser aclarits», segons ha informat l’Exèrcit en un comunicat. «Les Forces Armades prendran les mesures necessàries, i seranabsolutament intransigents amb les desviacions dels valors i de l’ètica militar», afegeix la nota.

Minimitzar l’impacte

Notícies relacionades

El ministre d’Exteriors lusità, August Santos Silva, ha mirat de minimitzar el possible impacte negatiu de l’operació en la reputació internacional de Portugal. «El paper exercit pels militars portuguesos és reconegut de forma unànime. L’únic que ens demanen els nostres interlocutors és que reforcem la nostra presència a les missions de pau», ha assegurat Santos Silva.

L’Exèrcit portuguès ja es va veure involucrat en altres polèmiques en el passat, com en el cas Tancos, que investiga el presumpte robatori d’armament militar el 2017 per part de diversos membres de les Forces Armades. El procés va obligar a dimitir el llavors ministre de Defensa, José Alberto Azeredo Lopes, un dels acusats del judici que continua encara obert.

Temes:

Portugal Drogues