A favor de l’avortament

Milers de manifestants a Polònia després de la mort d’una embarassada a qui li van negar l’avortament

  • Les protestes tenen lloc a les principals ciutats del país per exigir legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs

Milers de manifestants a Polònia després de la mort d’una embarassada a qui li van negar l’avortament

David Zuchowicz / Reuters

2
Es llegeix en minuts
EFE

Milers de persones es van manifestar aquest dissabte per a les principals ciutats de Polònia per protestar contra la llei de l’avortament, que fa il·legal la interrupció de l’embaràs en la majoria dels supòsits. El detonant de les protestes ha sigut la mort d’una dona embarassada de gairebé sis mesos a qui, segons la seva família, l’avortament li podria haver salvat la vida. A Varsòvia, la marxa va començar davant el Tribunal Constitucional, que amb la seva sentència del 2020 va il·legalitzar l’avortament pràcticament en tots els supòsits, per anar després cap al Ministeri de Sanitat. Els manifestants, que al començament de la protesta ja es comptaven per milers, tal com es podia veure en fotos aèries, portaven pancartes amb lemes com ‘Podria estar viva’, ‘Drets de les dones, drets humans’, així com fotos de la dona morta. En la manifestació ha participat l’expresident del Consell Europeu, Donald Tusk.

Els manifestants han sortit al carrer per clamar per la Izabela, una dona de 30 anys que va morir el 22 de setembre i la família ho va fer públic fa una setmana. La dona va ingressar embarassada de 22 setmanes en un hospital de Pszczyna, al sud de Polònia, on els metges van dictaminar que el fetus no podria sobreviure al presentar greus anomalies i haver perdut tot el líquid amniòtic. Malgrat això, les autoritats sanitàries es van negar a practicar-li un avortament, al·legant que el cor del fetus encara bategava, segons la versió de la família. La dona va morir a l’hospital per un xoc sèptic poc després que li extraguessin el fetus per cesària quan va deixar de bategar el cor.

Des de la polèmica sentència del Tribunal Suprem, que es va fer efectiu a principis d’aquest any, a Polònia només està permès avortar si l’embaràs és fruit d’una violació o si la vida de la mare corre perill, tot i que alguns grups ultracatòlics volen eliminar fins i tot aquests supòsits.

Notícies relacionades

A la protesta celebrada a Varsòvia, es van afegir entre altres l’alcalde de la capital, Rafal Trzaskowski, i el cap del partit opositor Plataforma Cívica i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk. «Un metge que vulgui salvar la vida d’una dona ha de preguntar-se si el senyor Ziobro el ficarà a la presó», havia advertit Tusk aquest divendres, amb referència al ministre de Justícia, del conservador Partit de la Llei i la Justícia (PiS), en una crida perquè més gent s’afegís a les protestes.

Després que el cas sortís a la llum fa una setmana, l’oficina del fiscal regional de Katowice, al sud del país, va obrir una investigació i el Ministeri de Sanitat ha ordenat una d’auditoria per determinar si l’hospital va cometre una negligència. Altres concentracions contra la llei de l’avortament, convocades sota el lema ‘Ni una més’, estan previstes per diumenge i dilluns.