Investigació
Els EUA conclouen que l’atac amb drons que va matar deu civils a Kabul no va infringir la llei
Sí que reconeixen «errors d’execució combinats amb el biaix de confirmació»

La Força Aèria dels Estats Units ha culminat la seva investigació respecte a l’atac amb drons a Kabul a finals d’agost que va acabar amb la vida de deu civils i, tot i que ha reconegut «errors d’execució», ha determinat que no es va infringir la llei.
«La investigació no va trobar cap violació de la llei, inclosa la llei de guerra. Hem trobat errors d’execució [...] combinats amb biaix de confirmació i fallades en la comunicació que lamentablement van comportar víctimes civils», ha declarat en una conferència de premsa l’inspector general de l’ens, Sami Said, recull la cadena CNN.
Si bé la revisió del Pentàgon ha analitzat les imatges dels instants previs a l’atac, on s’observa la presència d’un nen, Said ha argumentat que «les persones directament involucrades en l’atac van creure en aquell moment que estaven apuntant a una amenaça imminent», apunta la cadena NBC.
«No se’ns escapa la gravetat del resultat i el fet que vam matar deu civils afganesos», ha reconegut el funcionari nord-americà, que ha lamentat que «la interpretació [...] de la intel·ligència amb el que s’estava percebent en aquell moment en temps real va ser inexacta».
Tot i que no s’ha recomanat l’aplicació de sancions contra els responsables, els comandants ara tenen l’opció de decidir si estableixen algun tipus de mesura disciplinària o de responsabilitat.
Finalment, Said ha remarcat la importància de comprendre el context que va envoltar l’atac amb drons, que va tenir lloc tot just uns dies després d’un atemptat suïcida a l’aeroport de Kabul, on van morir desenes de persones, inclosos tretze soldats nord-americans.
Al setembre, el cap del Comandament Central dels Estats Units, el general Jenneth McKenzie, va admetre públicament que l’atac havia sigut «un error» i va assumir la responsabilitat de les conseqüències.
En concret, el 29 d’agost, dos dies després de l’atac a l’aeroport, l’Exèrcit dels Estats Units va atacar amb un dron un vehicle en què presumptament es trobava un terrorista de l’Estat Islàmic Província de Khorasan (ISKP).
Al principi es va informar que no es van lamentar víctimes civils, no obstant mitjans locals i nord-americans van afirmar que en realitat sí que hi havia hagut almenys deu civils morts, entre els quals, set nens.
El president dels Estats Units, Joe Biden, a mitjans de setembre, va traslladar el seu recolzament a l’inici de l’esmentada investigació. «La pèrdua de qualsevol vida civil és una tragèdia [...] Clarament la investigació consegüent és una cosa a què el president dona suport àmpliament», va traslladar la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»