Investigació

Els EUA conclouen que l’atac amb drons que va matar deu civils a Kabul no va infringir la llei

Sí que reconeixen «errors d’execució combinats amb el biaix de confirmació»

Els EUA conclouen que l’atac amb drons que va matar deu civils a Kabul no va infringir la llei
2
Es llegeix en minuts

La Força Aèria dels Estats Units ha culminat la seva investigació respecte a l’atac amb drons a Kabul a finals d’agost que va acabar amb la vida de deu civils i, tot i que ha reconegut «errors d’execució», ha determinat que no es va infringir la llei.

«La investigació no va trobar cap violació de la llei, inclosa la llei de guerra. Hem trobat errors d’execució [...] combinats amb biaix de confirmació i fallades en la comunicació que lamentablement van comportar víctimes civils», ha declarat en una conferència de premsa l’inspector general de l’ens, Sami Said, recull la cadena CNN.

Si bé la revisió del Pentàgon ha analitzat les imatges dels instants previs a l’atac, on s’observa la presència d’un nen, Said ha argumentat que «les persones directament involucrades en l’atac van creure en aquell moment que estaven apuntant a una amenaça imminent», apunta la cadena NBC.

«No se’ns escapa la gravetat del resultat i el fet que vam matar deu civils afganesos», ha reconegut el funcionari nord-americà, que ha lamentat que «la interpretació [...] de la intel·ligència amb el que s’estava percebent en aquell moment en temps real va ser inexacta».

Tot i que no s’ha recomanat l’aplicació de sancions contra els responsables, els comandants ara tenen l’opció de decidir si estableixen algun tipus de mesura disciplinària o de responsabilitat.

Finalment, Said ha remarcat la importància de comprendre el context que va envoltar l’atac amb drons, que va tenir lloc tot just uns dies després d’un atemptat suïcida a l’aeroport de Kabul, on van morir desenes de persones, inclosos tretze soldats nord-americans.

Al setembre, el cap del Comandament Central dels Estats Units, el general Jenneth McKenzie, va admetre públicament que l’atac havia sigut «un error» i va assumir la responsabilitat de les conseqüències.

En concret, el 29 d’agost, dos dies després de l’atac a l’aeroport, l’Exèrcit dels Estats Units va atacar amb un dron un vehicle en què presumptament es trobava un terrorista de l’Estat Islàmic Província de Khorasan (ISKP).

Notícies relacionades

Al principi es va informar que no es van lamentar víctimes civils, no obstant mitjans locals i nord-americans van afirmar que en realitat sí que hi havia hagut almenys deu civils morts, entre els quals, set nens.

El president dels Estats Units, Joe Biden, a mitjans de setembre, va traslladar el seu recolzament a l’inici de l’esmentada investigació. «La pèrdua de qualsevol vida civil és una tragèdia [...] Clarament la investigació consegüent és una cosa a què el president dona suport àmpliament», va traslladar la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki.