Amenaça de prendre mesures legals

El Regne Unit dona a França 48 hores per resoldre la disputa pesquera

  • «Els francesos s’han comportat de manera injusta. Això no està recollit en els acords comercials», ha insistit la ministra britànica d’Exteriors

El Regne Unit dona a França 48 hores per resoldre la disputa pesquera

Europa Press

2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Exteriors del Regne Unit, Liz Truss, ha donat un termini de 48 hores al Govern francès per retirar les seves amenaces en relació amb la disputa pesquera al canal de la Mànega i ha assegurat que Londres prendrà mesures davant un comportament que considera «impropi d’un aliat».

Truss ha suggerit així que el president gal, Emmanuel Macron, està realitzant «amenaces poc raonables» atès que es troba davant d’una creixent pèrdua de recolzaments en el marc electoral francès. La ministra ha assenyalat que «no s’ha produït cap acord» i ha afirmat que «França ha realitzat amenaces que afecten la indústria pesquera britànica». «És necessari que les retirin», ha dit en declaracions a la cadena de televisió Sky News.

En aquest sentit, ha recalcat que si París no retira les amenaces, el Govern es veurà abocat a fer ús de mecanismes recollits en l’acord de comerç assolit amb la UE, una cosa que podria portar a «prendre mesures directes en qüestions comercials». «Els francesos s’han comportat de manera injusta. Això no està recollit en els acords comercials», ha insistit abans de recordar que si algú «es comporta així, tens dret a prendre les mesures necessàries en contra seu».

Amenaces

Per a ella, França ha «de deixar d’amenaçar els vaixells britànics, ha de deixar d’amenaçar els ports al canal i acceptar que treballen dins dels límits legals a l’hora de fer ús de les llicències pesqueres d’acord amb l’acord establert».

L’Executiu de França va posar la setmana passada sobre la taula una bateria de possibles sancions, entre les quals hi ha la prohibició d’atracada de barcos britànics, com a resposta a la reducció dels permisos concedits a pescadors gals perquè pesquin en aigües del Canal. París no descarta tampoc limitar el subministrament elèctric.

Prop de 1.700 vaixells europeus tenen llicència per pescar en aigües britàniques. Segons Truss, el país prendrà «sens dubte» mesures legals durant els pròxims dies si el Govern francès no fa marxa enrere. «És necessari que aquest assumpte es resolgui en les pròximes 48 hores», ha asseverat.

El ministre britànic per al Brexit, David Frost, va confirmar dissabte que el seu país està contemplant «activament» la posada en marxa del mecanisme per a la resolució de disputes estipulat en els acords de sortida de la Unió Europea per solucionar l’actual disputa pesquera amb França.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Govern francès insisteix que gairebé la meitat de les sol·licituds de llicència presentades pels pescadors francesos encara no han sigut acceptades malgrat haver presentat els documents sol·licitats per les autoritats britàniques per corroborar que es compleix amb els acords del Brexit.

Segons l’acord comercial del Brexit assolit a finals del 2020, els pescadors europeus poden operar en aigües britàniques sempre que puguin demostrar que anteriorment exercien allà la seva activitat.