Conseqüències del Brexit

Londres replica a París sobre el conflicte pesquer: «Els dos podem jugar a aquest joc»

  • Aquest divendres, la ministra d’Exteriors britànica es reuneix amb l’ambaixadora de França

  • Johnson i Biden també abordaran el tema durant la cimera del G-20, segons el ministre de Medi Ambient del Regne Unit

Londres replica a París sobre el conflicte pesquer: «Els dos podem jugar a aquest joc»

SAMEER AL-DOUMY

1
Es llegeix en minuts
EFE

El ministre britànic de Medi Ambient, George Eustice, ha advertit aquest divendres França que el Regne Unit pot prendre represàlies si París manté les amenaces pel conflicte pesquer que enfronta els dos països.

França ha avisat que pot aplicar sancions contra el Regne Unit a partir del dia 2 si no arriba a un acord perquè Londres li concedeixi les llicències de pesca a què considera que té dret en virtut de l’acord del Brexit.

Davant aquestes amenaces i la detenció dijous d’un pesquer britànic en aigües franceses, Eustice ha dit aquest divendres a la cadena Sky News que els «dos podem jugar a aquest joc», amb referència a les represàlies.

El ministre ha afegit que la titular d’Afers Exteriors, Liz Truss, que ha convocat per a aquest divendres l’ambaixadora de França a Londres, Catherine Colonna, mirarà d’indagar sobre els pròxims passos de les autoritats gales en el conflicte pesquer. Londres ha citat Colonna després que les autoritats franceses retinguessin la matinada de dimecres passat un pesquer anglès sense llicència al port de Le Havre i en multessin un altre.

Al G-20

«No sabem què faran, han dit que no introduirien aquestes mesures fins dimarts, probablement com a molt aviat, així que veurem el que fan», ha afegit el ministre britànic.

«Però si ho posen en pràctica, bé, els dos podem jugar a aquest joc i ens reservem la capacitat per respondre d’una forma proporcionada», ha advertit Eustice.

També ha informat que el primer ministre britànic, Boris Johnson, pot abordar aquest conflicte amb el president francès, Emmanuel Macron, durant la cimera del G-20 d’aquest cap de setmana a Roma.

Controls sanitaris i duaners

Notícies relacionades

França té intenció de prohibir als pesquers britànics que desembarquin les captures en alguns ports francesos i vol endurir els controls sanitaris i duaners.

A més, les autoritats gal·les faran controls de seguretat sistemàtics als vaixells i reforçaran els registres a camions amb destinació o procedència del Regne Unit.