Extrema dreta europea

Le Pen es reuneix amb Orbán a Budapest, nou lloc de peregrinació de la ultradreta

  • El primer ministre hongarès rep la líder del Reagrupament Nacional, poques setmanes després d’haver-ho fet amb el seu rival Éric Zemmour

  • Tots dos pretenen unificar els ultres en un sol grup polític al Parlament Europeu i recolzar-se de cara a les ajustades eleccions a França i Hongria

Le Pen es reuneix amb Orbán a Budapest, nou lloc de peregrinació de la ultradreta

EFE

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Budapest, nova etapa imprescindible en la peregrinació dels líders de la ultradreta. Marine Le Pen s’ha reunit aquest dimarts amb el primer ministre hongarès, l’ultranacionalista i conservador Viktor Orbán. Tot i que pugui semblar sorprenent, representa una de les primeres trobades cara a cara entre aquests dos tòtems de l’extrema dreta europea.

Durant els últims anys, el líder del Fidesz havia evitat posicionar-se al costat de Le Pen. Però després de la sortida del seu partit del Partit Popular Europeu (PPE, dreta), no va amagar la seva proximitat amb l’extrema dreta francesa amb l’objectiu de configurar un grup únic dels ultres al Parlament Europeu i recolzar-se de cara a les eleccions de l’abril del 2022, que s’auguren ajustades tant a França com a Hongria.

Orbán ha desplegat una alfombra vermella i ha rebut Le Pen amb els honors d’una cap de govern. Tots dos s’han reunit a l’antic monestir dels Carmelites, on es troba l’oficina d’Orbán, al costat de la vora del Danubi. Eclipsada en aquesta precampanya per la irrupció del polemista xenòfob Éric Zemmour, la líder del Reagrupament Nacional (RN) busca amb aquesta visita construir-se una imatge de dirigent capaç de governar, malgrat la seva reputació d’eterna perdedora i la por (comprensible) que genera en molts francesos.

Notícies relacionades

De fet, aquesta trobada a la capital hongaresa ha tingut lloc poques setmanes després d’una altra visita a Hongria de Marion Maréchal-Le Pen –neboda i rival política de Marine en la mateixa família ultra– i Zemmour, que competirà probablement amb Le Pen per aglutinar l’extrema dreta gal·la de cara a les presidencials de l’any que ve. «Respectem el poble francès i no pensem que hàgim de posicionar-nos a favor d’algú en concret», ha dit Orbán durant una roda de premsa conjunta amb Le Pen, al ser preguntat sobre si preferia la candidata de l’RN o el polèmic periodista condemnat dues vegades judicialment per racisme.

«Hongria està en l’avantguarda» del combat dels ultres

«Hongria està en l’avantguarda» del combat dels ultres«Hongria està en l’avantguarda del combat per la llibertat dels pobles», ha declarat Le Pen sobre un país que va aprovar fa pocs mesos una llei que prohibeix parlar de manera positiva a les escoles sobre l’homosexualitat i la transsexualitat. També ha explicat a la premsa que el dirigent magiar «contempla de manera positiva continuar amb el treball conjunt per constituir potser un gran grup al Parlament Europeu». Des que el Fidesz va abandonar el PPE al març, els diferents partits ultres negocien unificar-se sota un mateix grup. I així acabar amb la seva actual divisió entre Identitat i Democràcia de Le Pen i Salvini i els Conservadors i reformistes de Vox i la dreta nacionalista polonesa. Al juliol ja van firmar tots ells un manifest conjunt per promoure la seva «Europa de les nacions», en què resultava evident la influència creixent del neoconservador Orbán. «Durant els últims anys, l’univers de les ultradretes europees ja no es fixa tant en els partits clàssics (RN, FPO austríac i el PVV holandès), sinó sobretot en els governs d’Hongria i Polònia», explica a El Periódico Guillermo Fernández, professor a la Universitat Carlos III i autor del llibre ¿Qué hacer con la extrema derecha en Europa?El caso del Frente Nacional. «Fins al punt que el lepenisme, que en un moment va poder considerar-se una avantguarda» dels ultres, ara ha ho deixat de ser i «es troba desassistit i abandonat» ideològicament, afirma aquest politòleg. Aquesta fascinació per Orbán i els polonesos de Llei i Justícia (PiS) també s’està reflectint en les actuals rivalitats internes en el camp de la ultradreta a França i Itàlia. De la mateixa manera que Giorgia Meloni està avançant Salvini per la seva dreta, una cosa semblant succeeix amb Zemmour i Le Pen. La dirigent de Germans d’Itàlia i el polemista francès defensen el mateix ultranacionalisme i xenofòbia que Le Pen i Salvini, però se’n diferencien per una visió més neoliberal en l’econòmic i conservadora en el social (igualtat entre homes i dones, drets de minories, etc). Una nova mutació de l’extrema dreta que sembla tenir el vent en popa, sobre aquell procedent de l’est d’Europa.