Facebook, Instagram i Youtube bloquegen Bolsonaro per associar la Covid-19 amb la sida

  • Les afirmacions del president provoquen un escàndol al Brasil, on el president és criticat durament per la comunitat científica

  • Bolsonaro està al centre d’una investigació parlamentària per les responsabilitats en la mala gestió de la pandèmia

Facebook, Instagram i Youtube bloquegen Bolsonaro per associar la Covid-19 amb la sida

EFE/ Joédson Alves

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

 

El president Jair Bolsonaro es va quedar sense el seu xou de fake news a l’espai virtual després d’assegurar que els vacunats contra la Covid-19, que sobrepassen els 100 milions al Brasil, «estan desenvolupant la síndrome d’immunodeficiència adquirida (sida)». Cada dijous a la nit, el capità retirat sol parlar als seus seguidors d’ultradreta d’un país i un món que només hi ha en la seva imaginació. El dia 21, Bolsonaro va tornar a traspassar un límit. Diumenge a la nit, Facebook i Instagram van reaccionar i van decidir bloquejar la gravació del seu polèmic live . «Les nostres polítiques no permeten acusacions que les vacunes de la Covid-19 maten o poden causar danys greus a les persones», va assenyalar l’empresa. Aquest dilluns, YouTube també va treure del seu canal aquest programa «per violar les nostres directrius de desinformació mèdica» a l’afirmar que «les vacunes no redueixen el risc de contraure la malaltia i que causen altres malalties infeccioses». La plataforma, que pertany a Google, ha suspès el canal de Bolsonaro durant una setmana, amb l’advertència que, si reincideix en la divulgació de notícies falses, no podrà utilitzar el seu canal durant tres mesos.

Les declaracions d’un president que es vanta de no haver-se immunitzat i que va arribar a qualificar al coronavirus de «gripeta», van provocar un previsible impacte negatiu en la comunitat mèdica i científica brasilera. «La seva afirmació és absurda. A més, la Covid-19 i la sida són malalties amb transmissions completament diferents. Mentre el VIH es transmet a través de les relacions sexuals i l’ús compartit de xeringues, el nou coronavirus es propaga a través de la respiració», va dir l’epidemiòloga Denise Garrett. «El president té una fixació anal i necessita anar al divan (psicoanalític)». El comitè de VIH/SIDA de la Societat Brasilera de Malalties Infeccioses (SBI) va rebutjar la falsedat de les afirmacions del cap d’Estat.

Disbarat

«La vacuna contra la Covid provoca la sida. Qui va dir aquest disbarat va ser el president de la República. Que la gent es cregui un disbarat no és precisament una notícia. Fins i tot es pot afirmar que és l’estat normal de la humanitat... Una enquesta del 2010 va mostrar que el 25% dels brasilers creuen en Adam i Eva i en una Terra de menys de 10.000 anys», va assenyalar Hélio Schwartsman, columnista de Folha de San Pablo. «La democràcia i el progrés –va afegir– no requereixen que tots els actors socials sàpiguen distingir els fets de les creences. Només cal que una elit de polítics, científics i altres ocupants de càrrecs clau acordin la manera d’establir-los i definir les polítiques públiques. És precisament aquest acord, que ha demostrat ser tan valuós per a l’avenç de la civilització, el que Bolsonaro trenca setmanalment».

Comissió investigadora

Les afirmacions del capità retirat es van conèixer pocs dies després que una comissió investigadora del Senat (CPI) publiqués un extens i duríssim document sobre els presumptes delictes comesos pel Govern d’ultradreta durant la pandèmia que ha provocat més de 606.000 morts, la segona xifra més alta de defuncions per Covid-19 darrere dels Estats Units. Bolsonaro ha sigut responsabilitzat d’haver comès crims contra la humanitat, «xarlatanisme i incitació al delicte», entre altres càrrecs.

El senador Renan Calheiros va dir que, en virtut del nou escàndol, s’inclourà a l’informe final de la CPI una sol·licitud de mesura cautelar al Tribunal Suprem (STF) perquè Bolsonaro sigui exclòs de les xarxes socials. La mesura encara ha de ser aprovada durant la votació del document, programada per a aquest dimarts.

Notícies relacionades

Al parlar al seu canal a Facebook no va fer res més que respondre als legisladors que han de debatre les acusacions. L’impacte de les seves paraules va generar un altre revulsiu intern. «Si ell no té cap base científica, ho pagarà», va dir el president de la Cambra de Diputats, Arthur Lira. El grup del PSOL (esquerra) va demanar la intervenció del STF per haver mentit a la societat.

«Bolsonaro no és l’únic responsable de la tragèdia que assola el Brasil –l’informe demana la imputació de 65 persones, entre les quals, tres fills del president–, però és innegable que és el principal agent de les accions i omissions que van matar més de 600.000 brasilers», va dir Jean Paul Prates, columnista de Jornal do Brasil. Al seu criteri, més que impeachment, el capità retirat «mereix la presó». No obstant, «la correlació de forces al Congrés i les operacions d’encobriment promogudes per les elits poden fins i tot impedir que es facin aquests passos».